La fiscal manté la petició de 6 anys de presó per als responsables del Castor en les conclusions del judici

La defensa dels acusats demana l'absolució per falta de proves de càrrec

per NLV

Territori, Societat

L'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro, davant del jutge del cas Castor | Anna Ferràs | ACN
L'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro, davant del jutge del cas Castor | Anna Ferràs | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Fiscalia manté la petició de penes de 6 anys presó per als responsables del Castor, en les conclusions del judici que ha acabat aquest dilluns a Castelló de la Plana. La fiscal els acusa d'incomplir els decrets de concessió i superar els volums d'injecció de gas establits. L'acusació particular de l'entitat Aplaca rebaixa la petició a 5 anys i reclama prop d'1,9 MEUR d'indemnització per danys morals, però les defenses dels acusats han demanat l'absolució per falta de proves de càrrec. Els lletrats han negat que Del Potro i Martínez Dalmau actuaren «amb lleugeresa i despreocupació» i han justificat que els terratrèmols s'haurien produït «de forma natural» i que la injecció de gas només es va avançar en el temps. 

Tot i conéixer que les injeccions de gas al magatzem submarí podien generar terratrèmols, Escal UGS i els seus principals responsables, el president Recaredo del Potro i el conseller delegat José Luis Martínez Dalmau, els tres acusats de suposat delicte ambiental en el judici, van decidir operar sense adoptar mecanismes de control i prevenció del risc adequats. No només això: van accelerar els treballs vulnerant les limitacions de volum diari de gas. L'objectiu: eludir les limitacions financeres, obtenir l'acta de posada en funcionament definitiva i accedir a les retribucions del sistema gasista al més prompte possible.

Aquest ha estat el principal argument que la fiscal del cas, Dolores Ofrecio, ha desgranat en el seu informe de conclusions abans que el judici haja quedat vist per a sentència. El seu relat ha aportat algunes novetats. Segons ha recordat, durant tres dies de setembre del 2013 els responsables d'Escal UGS van injectar fins a 8 milions de metres cúbics diaris al magatzem, si bé el reial decret de concessió del 2008 i les bases de disseny del projecte establien que, durant el primer any d'injecció del gas coixí, no podien sobrepassar els 6 milions de metres cúbics diaris. Una limitació tècnica per una qüestió de «prudència», segons ha remarcat. El pla de la subcontracta Geotosck per sobrepassar aquest volum, ha recordat, no va ser mai validat pel Ministeri d'Indústria, com era preceptiu.

L'acceleració de les operacions d'injecció, ha insistit, perseguia anticipar l'obtenció de l'acta definitiva de funcionament i esquivar els requeriments financers que els imposava l'acta provisional, entre els quals, aportar com a garantia el 10% del valor del projecte, una «quantitat notable». Per això, els acusats haurien avançat al màxim l'execució de les proves d'injecció a cabal nominal durant 48 hores –els dies 5 i 6 de setembre- per disposar del permís definitiu. El mateix volum de 8 milions de metres cúbics diaris es va tornar a assolir el dia 12 i es va començar a rebaixar per problemes tècnics, no per voluntat de previndre.