La Unió de Periodistes exigeix incrementar el pressupost d'À Punt per assegurar la qualitat i ser «motor» de l'audiovisual

L'organització qualifica d'«insuficient» la partida, que és un 1,65% inferior a la del 2021

per NLV

Societat, Política

Seu d'À Punt a Burjassot | Rober Solsona | EP
Seu d'À Punt a Burjassot | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Unió de Periodistes Valencians ha expressat el seu «descontentament» per la partida destinada a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) en l'avantprojecte de pressupostos per a l'any 2022 alhora que exigeix a la Generalitat que augmente la dotació perquè la radiotelevisió pública puga oferir «un servei de qualitat» i siga «motor de la indústria audiovisual valenciana».

L'organització professional qualifica d'«insuficients els 66,9 milions d'euros previstos, una quantitat que suposa una retallada de l'1,65% respecte de la partida del 2021», i lamenta que «ni tan sols s'ha tingut en compte el canvi de criteri en el pagament de l'IVA, que suposa una retallada del 21% i malmet, per tant, la viabilitat econòmica de l'ens».

En aquesta línia, assenyala que «la tisorada és encara més greu si es té en compte que l'avantprojecte de llei de pressupostos contempla un increment del 9,1% en el seu conjunt». 

Així doncs, adverteix que, «d'una banda, perjudicarà la capacitat de la ràdio, la televisió i la web de generar informació de qualitat». «Menys recursos signifiquen menys periodistes en plantilla i dificultats perquè tiren avant els espais de producció pròpia», apunta.

En aquest sentit, la Unió de Periodistes reitera una demanda que ja va formular la seua presidenta en la Comissió per a la millora de la llei del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió: «Cal revisar l'obligació que el cost de personal no puga superar el terç del pressupost total». «Mantindre aquesta limitació és un llast; fer-ho en un context de retallada pressupostària encara l'empitjora», argumenta.

D'altra banda, continua, la retallada «imposada pel Botànic perjudicarà greument el sector audiovisual valencià, ja que l'ens públic està cridat a ser l'empresa impulsora d'aquesta indústria».

«Precarietat i temporalitat»

La reducció pressupostària «significarà que moltes produccions deixaran de contractar-se i que les condicions laborals per als treballadors de les productores que oferisquen els seus serveis en À Punt empitjoraran». De fet, assevera, «en els últims anys les penúries pressupostàries de la CVMC han derivat en males condicions laborals, precarietat i temporalitat per al conjunt de la indústria audiovisual, tal com s'ha denunciat des del sector».

En aquest sentit, recorda que el punt 5 de la llei de Servei Públic de Radiodifusió i Televisió estableix que la prestació del servei públic ha de «contribuir a la creació d'ocupació, a la dignificació professional dels treballadors i treballadores del sector públic i privat de l'audiovisual valencià i a la dinamització econòmica» del País Valencià.

Per a l'organització, aquests pressupostos «ignoren completament el que estableix la llei en aquest punt». I no es tracta, en tot cas, de l'únic incompliment, recalca.

Sobre aquest tema, assenyala que la llei estableix que la Generalitat té l'obligació de consignar a la CVMC entre el 0,3% i el 0,6% del Pressupost de la Generalitat. La partida consignada per a enguany (58,61 milions d'euros) representa el 0,28% del global.

Per totes aquestes raons, La Unió de Periodistes insta «la classe política valenciana, i especialment als partits del Botànic, a introduir les esmenes necessàries per a millorar la dotació pressupostària de la CVMC».