Marta Pessarrodona: «Els escriptors joves actuals no admiren i es perden moltes coses»

La poeta presenta la seua poesia completa sota el títol «Tot m'admira» i ja treballa en la propera obra

per NLV / ACN

Cultura, InfoLlibres

Marta Pessarrodona: «Els escriptors joves actuals no admiren i es perden moltes coses»
Marta Pessarrodona: «Els escriptors joves actuals no admiren i es perden moltes coses» | Albert Segura Lorrio

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La poeta Marta Pessarrodona presenta la seua darrera obra, Tot m'admira. Poesia completa 1965-2021 (Viena Edicions), un recull de tota la seua obra des de l'any 1965 fins a l'actualitat. L'escriptora terrassenca, instal·lada a Sant Cugat del Vallès, vol reflectir amb el títol del llibre una virtut que considera que s'ha perdut: «Els escriptors joves actuals no admiren, i es perden moltes coses, la meva generació admirava els poetes que tenien la meva edat d'ara, i ens ha anat molt bé», apunta. Pessarrodona ja treballa en la seua propera obra, Admiracions, de la qual ja hi ha un petit avançament a Tot m'admira, i va ser objecte d'un homenatge el 18 de novembre, coincidint amb el seu 80è aniversari, amb la publicació del llibre Sobre Marta Pessarrodona.

Tot m'admira recull el conjunt de la seua obra poètica en un sol llibre, incloent-hi els primerencs 8 poemes, del 1965. «Era un llibre de 'coffee table' amb 27 exemplars numerats que valien mil pessetes i que es van vendre en cinc minuts, el que s'ha venut més ràpid de la meva vida», recorda en to de broma, considerant-lo un «pecat de joventut».

Una joventut en què el curs de la seua vida professional podria haver canviat, ja que va començar els estudis de Farmàcia a Barcelona. Una malaltia, però, la va allunyar d'aquelles aules, i va veure clar que el seu futur estava més a prop de les lletres que de les fórmules.

L'obra es presenta com una repassada a tot allò que hi ha darrere dels seus llibres, amb un text inicial sota el títol As time goes by, el tema principal de la pel·lícula Casablanca. El títol es deu al final del poema Autorretrat a Terrassa, a l'estiu, on l'autora hi plasma sensacions quotidianes com anar a la papereria de Cal Gorina o el record dels seus pares, entre d'altres, i que acaba amb la cita: «Contemple el jardí: mai no n'he pres cura; parle, poc, amb la veïna i, em cal confessar-ho? Tot, tot m'admira».

Homenatge

Per celebrar el seu 80 aniversari, Marta Nadal i Isabel Graña van preparar, d'esquenes a la poetessa, un llibre homenatge sota el títol Sobre Marta Pessarrodona, editat per Comanegra «És un recull d'entrevistes literàries que m'han fet, que parlen de mi», explica amb il·lusió l'escriptora.

Assegura que s'hi recullen aspectes que no recorda, i amb plena confiança amb Nadal i Graña, es mostra satisfeta i agraïda a la feina que han fet per recopilar dades de tants anys.