Benicarló homenatja sis morellans assassinats pel franquisme en aplicació de la Llei de Fugues

Una monòlit recordarà els sis ciutadans de Morella que estan soterrats a Benicarló. L’acte tindrà lloc aquest diumenge al Cementeri Municipal

per NLV

Territori, Societat

Homenatge a Benicarló a sis morellans assassinats pel franquisme en aplicació de la Llei de Fugues
Homenatge a Benicarló a sis morellans assassinats pel franquisme en aplicació de la Llei de Fugues

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El cementeri de Benicarló (el Maestrat) serà l’escenari aquest diumenge de l’homenatge als sis morellans que van morir assassinats per la Guàrdia Civil el novembre del 1947 a la carretera Benicarló-Càlig en aplicació de la Llei de Fugues.

L’acte estarà presidit pels alcaldes de Benicarló i Morella, Xaro Miralles i Rhamsés Ripollés, i comptarà amb la presència dels familiars de les víctimes, representants de l’associació ABRIL de Benicarló i del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló de la Plana que, juntament amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, han contribuït a l’organització de l’acte.

Durant l’homenatge es descobrirà un monòlit en memòria dels sis assassinats que es troben soterrats en una fossa del cementeri de Benicarló: Salvador Aguilar Querol, Juan Barreda Moliner, Bautista Mestre Prats, Manuel Monfort Monfort, Juan Prats Ferrando i Vicente Tena Ortí.

La Llei de Fugues va ser el pretext aplicat durant el franquisme per a disparar i matar un detingut. La pràctica consistia a simular la fugida d'una persona detinguda i abatre-la a trets amb aquesta excusa.