Cal controlar les espècies invasores

per Pedro Domínguez Gento

Veus

Cal controlar les espècies invasores
Cal controlar les espècies invasores

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els ecologistes estem preocupats perquè les plantes invasores noves s’estenen ràpidament per camps, barrancs i muntanyes de la Ribera. Són per exemple l’ailant (Ailanthus altissima), els plumeros (Cortaderia selloana), el fals miraguano (Araujia sericifera), la bandereta espanyola (Lantana camara), etc.; a més de les conegudes canyes, paleres, piteres, yuca, ...

Fins i tot alguns veïns les deixen créixer als seus jardins o tanques en desconéixer la perillosa capacitat que tenen d’envair-ho tot, amb la qual cosa encara s’estenen més ràpidament. A més hi ha vora un 25% de camps abandonats, on aquestes plagues aprofiten per a estendre’s i desplaçar les herbes autòctones tradicionals, proliferant com una plaga maligna. Amb l’agreujant del calfament climàtic, que accelera tots aquests processos.

Per als agricultors suposen ja més treball i més despeses, i també un ús creixent d’herbicides als camps convencionals, la qual cosa implica una major contaminació de terres, rius, aqüífers i aliments, amb el corresponent impacte negatiu sobre la nostra salut. I als camps ecològics, impedir l’avanç d’aquestes plantes invasores suposarà un problema cada volta més greu perquè no utilitzen cap verí ni herbicida.

Per tot això, Ecologistes en Acció-La Ribera en Bici hem sol·licitat a l’Ajuntament d’Alzira que des de la Regidoria d’Agricultura i Medi Ambient s’apliquen solucions per a eradicar o almenys detindre la proliferació de plantes invasores, amb actuacions com aquestes:

  • Campanya informativa dirigida a tots els camperols, cases de camp i veïns per a explicar-los quines són estes plantes i per què cal eliminar-les quan apareixen.
  • On els propietaris tinguen abandonats els seus camps, actuar d’ofici per a segar tota la brossa, especialment si hi ha qualsevol planta invasora, i carregar després la despesa als propietaris.
  • Demanar al govern autonòmic i central que prenguen les mesures adients per a eradicar les plantes invasores i prohibisquen l’entrada al país de qualsevol planta o animal exòtic (recordem que també hi ha animals invasors que estan creant-ne molts de problemes: tortuga de Florida, carranc americà, clòtxina zebra, caragol poma, cotorra argentina, mosquit tigre, mosca negra, etc. Cal doncs tallar la importació d’espècies que no són d’ací i poden resultar invasores, danyant cultius i ecosistemes.
  • També caldria recuperar i cultivar ecològicament els camps abandonats, organitzant cooperatives de camperols i joves aturats, tant per a evitar la proliferació de plantes invasores com per a ajudar a resoldre el problema de l’atur i tendir cap a l’autoabastiment d’aliments.

Venen temps difícils per l’emergència climàtica, la crisi econòmica anirà agreujant-se paral·lelament i si seguim ajornant les solucions cada volta ho tindrem tot més complicat. Per tant, faríem bé en cuidar els nostres agricultors, consumint els seus productes, procurant-los preus justos, evitant-los problemes, animant-los a passar-se a l’agricultura ecològica i començant a organitzar amb ells l’autoabastiment alimentari.

I per descomptat, també hauríem de generalitzar l'autoconsum energètic (amb energia solar, que ja és rendible i s’amortitza en 5 anys, i en dura més de 30), reduir a la meitat l'ús del transport motoritzat, aplicar les 4R i decréixer en tot allò que no siga imprescindible; perquè la biosfera ja no pot amb nosaltres. De fet, necessitem 1,75 Terres per a mantindre el ritme de consum i residus actual, una situació absolutament insostenible. Hui estem desbordats els ecologistes, per tants problemes com observem i reclamem solucionar, però si no canviem majoritàriament en pocs anys estaran desbordats els serveis públics i les empreses, i després tota la ciutadania...