L'alcalde d'Elx afirma que la cessió temporal de la Dama és «un objectiu absolutament irrenunciable»

González diu que continuarà treballant per «donar resposta a l’anhel dels il·licitans», malgrat les opinions tècniques contràries

per NLV

Societat, Política

La Dama d'Elx al Museo Arqueológico, a Madrid | Eduardo Parra | EP
La Dama d'Elx al Museo Arqueológico, a Madrid | Eduardo Parra | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'alcalde d'Elx (el Baix Vinalopó), Carlos González, ha assenyalat aquest dimecres que la cessió temporal de la Dama d'Elx és «un objectiu absolutament irrenunciable» tant des d'un punt de vista sentimental com econòmic, i que espera «que romanga a la ciutat un any». Ho ha dit després de la dimissió de la directora general de Belles Arts, organisme que depén del Ministeri de Cultura, María Dolores Jiménez-Blanco. 

González, que ha afirmat que desconeix els motius de la dimissió, ha admés que la posició «majoritària» entre els tècnics «no és procliu» a la cessió del bust, però ha posat l'accent que l'equip de govern il·licità continuarà «recorrent el camí marcat» perquè arribe l'últim trimestre del 2022.

Així mateix, el batle ha assegurat que està a l'espera d'una pròxima reunió amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, o amb qui delegue, per aconseguir la cessió temporal de la Dama. Una cessió que «ja va ser una decisió controvertida el 2006». Per això, s'ha mostrat convençut que amb aquesta vegada també «hi haurà disparitat d'opinions», una cosa que veu «perfectament legítima».

En aquest sentit, ha admés que, encara que «la posició tècnica majoritària al llarg del temps sempre ha sigut que la Dama no isca de Madrid», s'ha demostrat que es pot dur a terme «com ja es va fer el 2006 amb absoluta claredat i nitidesa». Així, entén que «no hi ha cap inconvenient objectiu perquè no puga vindre el 2022».

«Estem disposats a complir totes les exigències, tots els requisits tècnics que es posen per part del Museu Arqueològic Nacional i per part del Ministeri de Cultura per a garantir que la Dama estiga en perfectes condicions», ha dit el primer edil d'Elx.

També ha destacat la importància de l'estada de l'escultura per «l'anhel col·lectiu» dels il·licitans i perquè «siga la palanca d'impuls del sector turístic en un moment de reconstrucció econòmica». Ha recordat que quan la peça va estar a la capital del Baix Vinalopó, «va haver-hi 400.000 visites en sis mesos, de les quals el 80% eren d'estrangers». «Això significa que la presència del bust va alçar grans expectatives, va donar visibilitat a la ciutat i va constituir una palanca de promoció cultural i turística», ha apuntat.

L'alcalde ha afirmat que es garantirà el normal funcionament del Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE), que haurà de fer canvis per a una exposició «de rellevància», encara que pensa que «valdrà la pena sacrificar una part del seu contingut expositiu per un temps per convertir Elx en la referència de l'art iber durant un any».

En aquesta línia, ha assenyalat que s'està treballant en l'adequació del MAHE perquè albergue la Dama acompanyada d'una gran exposició de peces iberes del jaciment de l'Alcúdia, ja que l'any vinent serà el 125é aniversari de la troballa. Per tant, ha assegurat que es durà a terme «una transformació, modernització i adaptació» de l'ala oest del Palau d'Altamira.