Les manifestacions del 20N trauran al carrer l'infrafinançament en un moment «crucial»

Els principals partits polítics i els agents socials criden els valencians a sumar-se a les marxes

per NLV

Societat, Política

Les manifestacions del 20N trauran al carrer l'infrafinançament en un moment «crucial»
Les manifestacions del 20N trauran al carrer l'infrafinançament en un moment «crucial»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els principals partits polítics i els agents socials han cridat els valencians a sumar-se a les manifestacions convocades aquest dissabte a les 18 hores per mostrar el «clam social» per un nou sistema de finançament autonòmic, en un moment «crucial» després del compromís del govern espanyol d'iniciar la reforma.

Amb el lema: «Per un poble unit per un finançament just», Alacant, Castelló de la Plana i València acolliran aquestes marxes convocades per la Plataforma per un Finançament Just, després de quatre anys sense aconseguir el canvi de model des de la gran mobilització del 2017.

L'objectiu, plasmat en un vídeo per animar a la participació, és que els habitants del País Valencià no hagen de carregar amb la «motxilla de la discriminació pressupostària», ja que el 2021 cada valencià rep 215 euros menys que la mitjana de l'Estat i fins a 703 menys que la comunitat autònoma millor finançada.

En finalitzar, els manifests reclamaran tant el canvi del finançament com inversions ajustades a la població com el reconeixement del deute vinculat a l'infrafinançament.

La Plataforma integra tots els partits amb representació a les Corts (exceptuant-hi Vox), els sindicats CCOO PV i UGT-PV i la patronal autonòmica CEV. A més, compta amb el suport de 16 entitats de la societat civil.

Crit per la unitat

«Aquesta manifestació no va contra ningú», ha subratllat el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz, per desitjar que l'impacte arribe a Madrid i recordar la responsabilitat dels partits del Congrés quan es vote la reforma. També ha destacat els últims fons extraordinaris del govern espanyol i ha demanat que es convertisquen en ordinaris pel finançament.

Com a president del PP valencià, Carlos Mazón ha convidat a eixir al carrer, malgrat les precaucions per la pandèmia i mantindre la «pressió». Ha defensat que el finançament «no és una batalla d'egos entre presidents autonòmics». «Això només ho podem fer bé junts», ha dit.

Plasmar al carrer la «consciència» i el consens que existeix sobre aquest problema és un dels objectius que ha apuntat la portaveu de Compromís Àgueda Micó, que ha assenyalat que el finançament està lligat a l'autogovern. «El 60% del deute del País Valencià prové de l'infrafinançament: aquesta és la magnitud de la tragèdia», ha advertit.

Per això, la síndica de Ciudadanos, Ruth Merino, veu necessari fer «un pas més» i no permetre «més excuses». Ha reconegut que el canvi del model és «complicat» i ha exigit que quan siga realitat no hi haja «reunions bilaterals». «No fer-ho seria un fracàs del mandat de la Constitució», ha asseverat.

«No és una batalla entre pobles», ha indicat el secretari d'Organització de Podem, Carles Pons, qui ha demanat que el govern espanyol aprove un fons transitori fins al nou sistema i una reforma fiscal progressiva.