ERPV denuncia la doble moral del PP en la defensa de l’Albufera

Maria Pérez qualifica d’«incongruent» el fet que el PP rebutge al Senat «unes esmenes que concreten la defensa que necessita l’aiguamoll»

per NLV

Territori, Política

La senadora Elisenda Pérez, la secretària general d'ERPV, Maria Pérez, i el vicesecretari general d'Organització, Domènec Garcia, van visitar l'Albufera aquest dilluns
La senadora Elisenda Pérez, la secretària general d'ERPV, Maria Pérez, i el vicesecretari general d'Organització, Domènec Garcia, van visitar l'Albufera aquest dilluns

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El grup del PP en el senat s’ha negat en el ple d'aquest dimecres a incorporar les cinc esmenes que Esquerra Republicana del País Valencià va proposar a la moció que demana la preservació del Parc Natural de l’Albufera. El partit republicà, a través del seu grup parlamentari al senat, ha volgut donar definició a les demandes de la moció, que es limita a sol·licitar de forma genèrica la «preservació ambiental» i la «protecció» de l’Albufera.

La secretaria general d’ERPV, Maria Pérez, ha qualificat d’incongruent el fet «que s’haja presentat una moció suposadament en defensa de l’Albufera – tot i les greus mancances tècniques en la redacció - i que es rebutgen unes esmenes que concreten justament la defensa que necessita l’aiguamoll».

Pérez ha recordat que «el govern del PP és qui més ha especulat amb el llac de l’Albufera, provocant la pèrdua de superfície d’aigua i donant peu a què s’encetara l’ampliació del Port de València, que tant de mal ha fet».

Per la seua banda el president d’ERPV, Josep Barberà, ha sigut crític amb l’actual govern i ha recordat també la responsabilitat dels governs actual, tant l’espanyol com el valencià, en aquest tema. «Si la ZAL continua sent el que és o l’ampliació del Port de València, que posa en perill no només l'Albufera (zona de la Xarxa Natura 2000 i, per tant, protegida), sinó totes les platges al sud, segueix endavant, és amb la connivència dels dos governs, per moltes declaracions públiques en un sentit o un altre. Açò és perquè l’Albufera no els importa en absolut».

La indefinició en la proposta del PP va fer que ERPV es posara en contacte amb organitzacions i activistes ecologistes, de defensa del Xúquer i l’Albufera, per elaborar unes esmenes que demanen mesures concretes per a la protecció de l’aiguamoll i que ha defensat la senadora Elisenda Pérez. En primer lloc, i de forma urgent, se sol·licitava la redacció d’una nova DIA per al projecte d’ampliació del Port de València que tinga en compte les afectacions sobre el LIC de l’Albufera.

La segona esmena demana una anàlisi de l’impacte de la modernització dels regadius de la ribera del Xúquer i de la recàrrega de l’aqüífer de la plana sud de València, així com de les aportacions d’aigua a l’Albufera provinents del Xúquer. En tercer lloc es demana la garantia dins del nou Pla Hidrològic del cabal ecològic del Xúquer en termes de quantitat i temporalitat perquè es puguen assolir els objectius ambientals del Parc Natural i del LIC Baix Xúquer.

Per als republicans és fonamental que es redacte un nou Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) i un nou Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG), actualment caducats, i que es compte amb els col·lectius ecologistes per a la seua redacció. En aquest sentit una de les esmenes demanava que s’inste la Conselleria d’Emergència Climàtica a redactar els plans.

L’última esmena que ha rebutjat la dreta al senat demanava que es duga a terme un estudi de la qualitat de les aigües que es vessen al llac i que s’inste els pobles de la zona a dur a terme les obres adequades per a la seua connexió a la xarxa d’aigües residuals de forma adequada.