Compromís votarà a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat 2022 després d'un acord que millora el finançament

Baldoví destaca que s'han sumat 25,8 MEUR en diferents propostes d'infraestructures, cultura i agricultura per al País Valencià

per NLV

Política

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví | Ricardo Rubio | EP
El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví | Ricardo Rubio | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Compromís votarà a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2022 després d'aconseguir un acord amb el govern espanyol perquè en la proposta de model de finançament que ha de presentar abans de final de novembre, el del País Valencià isca «notablement millorat».

Així ho ha anunciat el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, en una roda de premsa que ha oferit aquest dijous a València per presentar les esmenes que ha aconseguit aprovar la coalició.

Segons Baldoví, «el govern ha entés una cosa que han dit reiteradament els experts, que hi ha un dèficit de 16.000 milions d'euros en el sistema per pal·liar les diferències entre autonomies». «Ha entés que sense posar més diners, l'acord seria improbable», ha assegurat.

Per al diputat, aquest és un «bon acord» per als valencians, per la qual cosa s'ha mostrat «raonablement satisfet». «Ens hauria agradat més? Sí, però podem arribar on podem arribar», ha asseverat.

No obstant això, ha manifestat que no estarà «content» fins que no veja la proposta del govern espanyol. Malgrat això, ha valorat que la ministra María Jesús Montero «s'ha compromés a presentar un document», que és «l'avanç més gran dels últims ministres». «Amb qui no podem estar contents és amb [Cristóbal] Montoro -el titular d'Hisenda amb el Govern del PP-, que tenia totes les eines i no va fer absolutament res», ha afegit.

25,8 milions en esmenes

Baldoví també ha subratllat les esmenes de Compromís que es van aprovar aquest dimecres amb el PSOE. En total, s'han sumat 25,8 milions d'euros en diferents propostes d'infraestructures, cultura i agricultura.

Així, hi haurà 13 milions per a la línia ferroviària de Sagunt a Terol -presentada junt amb Teruel Existe-; 200.000 euros per a la redacció del projecte del tren de la costa; 11,5 milions per millorar la Rodalia a Alacant, i 500.000 euros per a la redacció del projecte de connexió entre l'Aeroport de l'Altet, Elx i Alacant.

També augmenta en un milió d'euros la partida per al Palau de les Arts, que així dobla la seua dotació; 100.000 euros per a les societats musicals valencianes, per a les quals s'havien pressupostat 8.000 euros, i 500.000 euros per a la lluita contra el cotonet en la citricultura valenciana.

A més, Compromís «ha consolidat en els pressupostos del 2022 les esmenes que va aconseguir en l'anterior exercici com són els 38 milions per al transport metropolità, 60 milions d'euros per a l'ampliació del finançament de la dependència i el pagament del deute de la Marina de València».