Compromís i UP presenten la taxa turística sense el PSPV: fins a 2 euros i ampliable pels ajuntaments

L'esmena als pressupostos defensa la creació d'un tribut indirecte, «instantani» i propi del País Valencià

per NLV

Societat, Política

Compromís i UP presenten la taxa turística sense el PSPV:  fins a 2 euros i ampliable pels ajuntaments
Compromís i UP presenten la taxa turística sense el PSPV: fins a 2 euros i ampliable pels ajuntaments

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El debat sobre la taxa turística va tornar fa uns mesos a la palestra. Ara, finalment, Compromís i Unides Podem han presentat sense el seu soci de govern (PSPV) l'esmena per incloure la taxa turística en la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per al 2022, un impost d'entre 0,5 i 2 euros per dia per als turistes que visiten el País Valencià que podrien augmentar els ajuntaments.

L'esmena, registrada aquest dimecres abans del tancament del termini a mitjanit, defensa la creació d'un «impost valencià d'estades turístiques» com a tribut indirecte, «instantani» i propi del País Valencià. Per la seua banda, els socialistes van advertir fa uns dies que la implantació era complicada i que era millor plantejar-la com un compromís de futur.

Segons la proposta de Compromís i UP, aquesta taxa hauria de ser compatible amb altres tributs propis i es pagaria tant en establiments hotelers com en càmpings, àrees per a autocaravanes, cases rurals, albergs, acampades en finca particular, blocs i conjunts d'habitatges turístiques i creuers que facen escala en un port valencià.

Es pagaria en qualsevol moment abans del final del viatge i estarien lliure de l'impost els menors de 16 anys, les estades subvencionades per programes socials d'administracions públiques de qualsevol país de la UE i les pernoctacions per motiu de salut o per força major.

Tota la seua recaptació aniria destinada a inversions i despeses vinculades a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament d'infraestructures turístiques. La gestió i inspecció correspondria a l'Agència Tributària Valenciana, mitjançant un codi d'identificació dels establiments on caldria pagar-la.

En particular, els ingressos s'invertirien en polítiques d'accés a l'habitatge, especialment en zones afectades per un increment de preus per l'augment del turisme, a la defensa del medi ambient i la seua promoció com a «element turístic diferenciador» o a l'impuls de bones pràctiques laborals i a la lluita contra la precarietat en el sector turístic.

També beneficiaria als serveis dels quals gaudeixen els turistes al País Valencià, les infraestructures i dotacions turístiques, la lluita contra l'intrusisme i el frau en el sector i la promoció de la regió dins de la política de desestacionalització.

Quant es pagaria?

Segons l'esmena dels dos socis, la taxa turística valenciana oscil·laria entre 0,5 i 2 euros per dia encara que l'estada siga inferior. Sobre la quota íntegra de l'impost s'aplicaria una bonificació del 100%.

En concret, pagarien mig euro per jornada els turistes que s'allotgen en hotels rurals d'una a tres estreles, blocs i conjunts d'habitatges turístiques de categoria estàndard, pensions, albergs de ciutat i albergs turístics de categoria estàndard, càmpings, àrees de pernoctació en trànsit per a autocaravanes i acampades en finca particular.

La taxa seria d'un euro per dia per als visitants d'hotels i aparthotels d'una a tres estreles, d'hotels i cases rurals de tres i quatre estreles, blocs i conjunts d'habitatges turístiques de primera categoria i albergs turístics de categoria superior.

Un euro i mig pagarien els que s'allotgen en hotels de tres i quatre estreles, hotels rurals i cases rurals de quatre estreles superior, cinc estreles o gran luxe, blocs i conjunts d'habitatges turístiques de categoria superior i embarcacions de creuers turístics. I dos euros abonarien les persones que opten per hotels i aparthotels de quatre estreles superior, cinc estreles o gran luxe.

Recàrrec municipal, sancions i control

L'esmena planteja que els ajuntaments puguen establir un recàrrec sobre la taxa turística de fins a un màxim del 100% del seu valor. Aquesta recaptació addicional s'entregaria als mateixos municipis en la forma en la qual s'establira, encara que per al recàrrec no hi hauria bonificació al 100%.

En cas de no abonar la taxa, l'esmena preveu sancions d'acord amb la Llei General Tributària i a la resta de normes complementàries, amb multes de 300 euros en cas de consignació completa o inexacta o falta de consignació en l'autoliquidació. Es considerarà infracció greu la falta d'ingrés de l'impost, amb multes proporcionals i graduals.

Per al control, la proposta estableix que la direcció general de Policia subministrarà a través de mitjans electrònics les dades del registre de persones allotjades en els establiments turístics de la Comunitat que siguen estrictament necessaris per a comprovar la taxa. També les autoritats portuàries valencianes haurien de remetre en el primer trimestre de cada any la relació de creuers que han fet escala durant l'exercici anterior.

I d'acord amb la Llei de Protecció de Dades, la Hisenda valenciana podria cedir les dades obtingudes de la gestió de l'impost a Turisme CV, àrea adscrita a Presidència de la Generalitat, previ procés de dissociació i anonimització. Finalment, l'esmena deixa la possibilitat que es modifique qualsevol aspecte en les futures lleis de pressupostos.