La Llei contra la despoblació buscarà la simplificació administrativa i la fiscalitat diferenciada

Les jornades sobre zones amb risc demogràfic celebrades a Sant Mateu destaquen la ramaderia com una alternativa viable

per NLV

Territori, Política

La Llei contra la despoblació buscarà la simplificació administrativa i la fiscalitat diferenciada
La Llei contra la despoblació buscarà la simplificació administrativa i la fiscalitat diferenciada

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La directora general de l'Agenda Valenciana antidespoblament (Avant) de la Generalitat, Jeannette Segarra, ha assenyalat que «la futura Llei integral contra la despoblació fomentarà l'emprenedoria i la generació d'activitat econòmica als pobles en risc de despoblació mitjançant la simplificació administrativa i una fiscalitat diferenciada».

«La fiscalitat diferenciada, qüestió que ja s'aplicarà en la declaració de la renda dels veïns d'aquestes localitats en l'exercici del 2021, es concretarà també en una sèrie incentius al funcionament de les empreses que tinguen la seu en algun municipi en risc de despoblació», ha aclarit.

Segarra ha fet aquestes declaracions durant el desenvolupament de la segona jornada sobre despoblació, celebrada al Palau de Villores de Sant Mateu (el Maestrat), entorn de la ramaderia, en la qual s'ha posat de manifest la col·laboració entre els diferents agents que actuen en el territori per impulsar l'economia.

En aquest sentit, la directora d'Avant ha destacat que la redacció d'aquesta llei és «clau» perquè propose mesures concretes que ajuden el sector empresarial a instal·lar-se en aquestes localitats.

Durant la trobada, s'ha valorat la capacitat de creació i resiliència del sector ramader, en èpoques difícils com la pandèmia, i s'ha reconegut la ramaderia com una alternativa viable en zones amb risc demogràfic.

La Càtedra Avant ha reunit diferents especialistes com Salvador Calvet i Elena Sanchís, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la Universitat Politècnica de València, i els directors de la càtedra a la Universitat Jaume I i la Universitat Politècnica de València, Vicent Budi i José María García, que han destacat la important col·laboració entre la universitat i l'administració com a ingredients bàsics de l'estratègia Avant del País Valencià.

Tecnologia i diversificació empresarial

Els participants han apuntat algunes de les dificultats que travessa la ramaderia, com ara l'aplicació de les normatives europees sobre residus ramaders i instal·lació de granges, unit a un mercat internacional que pressiona els preus a la baixa, i a una falta de reconeixement dels valors de qualitat i culturals de la mateixa ramaderia.

Alhora, els especialistes en economia agrària i ciència animal de la UPV han plantejat que la tecnologia aporta solucions pràctiques per complir amb els reptes de l'Estratègia de la Granja a la Taula de la Unió Europea.

Per la seua part, els experts d'organitzacions com a Plataforma Terra (Cajamar), la Unió de Llauradors i Ramaders, IVIFA, Rumicas i les universitats han assenyalat que la col·laboració i l'intercanvi de coneixement permetran a la ramaderia de l'interior adquirir capacitats per potenciar els seus aspectes diferencials.

Pastors i ramaders de les comarques de l'interior  nord del País Valencià han compartit la seua experiència i han apuntat que diferents models de producció, amb més participació de dones ramaderes, poden tindre futur, a través d'iniciatives emprenedores, amb l'acompanyament de l'Administració.

Tant l'alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, com la directora general d'Avant, Jeannette Segarra, han confirmat el compromís de l'administració local i autonòmica a buscar solucions per fer viable la ramaderia, promovent sinergies positives amb altres sectors com la gastronomia o el turisme.