Tal dia com hui del 1490 es va publicar la primera edició del «Tirant lo Blanc», de Joanot Martorell, a València  

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1490 es va publicar la primera edició del «Tirant lo Blanc», de Joanot Martorell, a València  
Tal dia com hui del 1490 es va publicar la primera edició del «Tirant lo Blanc», de Joanot Martorell, a València  

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 20 de novembre del 1490 va eixir de la impremta de Nicolau Spindeler de València la primera edició del Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell. Un volum gruixut, en foli, i un tiratge de 715 exemplars, tot un rècord per al moment. D’aquests exemplars se n’han conservat tres complets —o gairebé complets— i uns fulls que, amb tota probabilitat, pertanyen a l’exemplar conservat a la Universitat de València. 

Després de l'editio princeps del Tirant del 1490, es va fer a Barcelona una segona edició per Pere Miquel i Diego de Gumiel, d'una tirada més curta, només 300 exemplars, que, segons el colofó, data del 16 de setembre del 1497. El fet que una obra com el Tirant lo Blanc tinga dues edicions incunables indica la gran difusió de la novel·la, tot i que no podem saber el grau de recepció d'aquestes edicions. De l'edició incunable del 1497 es conserven dos exemplars fragmentaris (Biblioteca de Barcelona, fons Dalmases i fons Aguiló) i un únic complet, conservat a la Biblioteca de la Hispanic Society de Nova York, conegut com NY2.

Tirant lo Blanc és considerat un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua valenciana i del segle d'or valencià. Durant el segle XVI fou traduïda al castellà (1511) i a l'italià (1538), més tard al francès (1737) i modernament ho ha estat a l'anglès (1984) i a moltes altres llengües. És esmentada al Quijote com una de les obres salvades de la crema de llibres. Miguel de Cervantes va arribar a assegurar que el Tirant lo Blanc era el millor llibre del món. En el Quijote, «el ingenioso hidalgo» observa que al Tirant els cavallers mengen, descansen i fan testament quan moren, uns costums ben humans que la novel·la de cavalleries, fins a aquell moment, havia passat per alt.

Tirant lo Blanc és una novel·la prodigiosa, complexa, profunda i divertida, que inaugura el camí cap a la modernitat d’un gènere literari que ha esdevingut fonamental dins el procés de comprensió i d’expressió de la realitat.

Tot i partir d’una tradició novel·lística típicament medieval, la dels llibres de cavalleria, el fidel representant de la mitjana noblesa valenciana del segle XV que fou Joanot Martorell va saber trencar amb ella amb la incorporació d’una dimensió de realisme insòlita dins la literatura europea de la seua època. Aventures i reflexions, batalles i amors es reuneixen per narrar-nos, amb una prosa bella, a vegades solemne, a vegades col·loquial, viva, juganera, la trajectòria vital i psicològica, tan allunyada i tan pròxima alhora de nosaltres, del singular cavaller Tirant. 

Tirant lo Blanc és la primera novel·la dins la literatura universal en què apareix un heroi de ficció de «carn i ossos». És a dir, personatges quotidians, amb sentiments i defectes. L'obra és el resultat de la suma de moltes novel·les amb més o menys entitat pròpia cadascuna, vertebrades per la presència del protagonista, per una llengua comuna i per una visió totalitzadora del món. El Tirant representa un trencament respecte de la narrativa anterior, suposa l'abandó gairebé definitiu dels ideals medievals (religió, cavalleria) i l'apropiació ràpida dels ideals burgesos (plaer, raó, humor), per la qual cosa no podem considerar Tirant lo Blanc un llibre de cavalleries convencional.

Traduïda a nombroses llengües i elogiada pels més grans escriptors, aquesta magnífica novel·la, autèntica fita de la literatura universal, ha sabut vèncer el temps i oferir al lector actual, més de cinc-cents anys després de la seua publicació, el gaudi, l’entreteniment i l’ensenyança que només es troben en les grans obres.

El 20 de novembre se celebra el Dia de les lletres valencianes i es commemora la publicació de la primera edició del Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, l’obra més representativa de les lletres valencianes i una de les obres cabdals de la literatura universal.

 

Fonts: Víctor Labrado, «Introducció», Tirant lo Blanc, Institució Alfons el Magnànim, 2018 / «Edicions del Tirant lo Blanc», Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes / Viquipèdia