Blasco insisteix a declarar-se innocent en el cas Cooperació mentre els altres acusats reconeixen els fets

L'exconseller i exdiputat del PP ha fet ús del dret a l'última paraula en el darrer judici

per NLV

Societat

L'exconseller de Solidaritat i exdiputat del PP a les Corts, Rafael Blasco, a l'eixida dels jutjats | Rober Solsona | EP
L'exconseller de Solidaritat i exdiputat del PP a les Corts, Rafael Blasco, a l'eixida dels jutjats | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'exconseller de Solidaritat i exdiputat del PP a les Corts, Rafael Blasco, ha tingut l'oportunitat de prendre l'última paraula en el darrer judici pel conegut cas Cooperació, que s'ha celebrat a l'Audiència de València, i ha insistit en la seua innocència. Els altres tres acusats han reconegut els fets que se'ls atribueixen i han arribat a un acord amb el ministeri fiscal.

Blasco, l'exsecretària general de la Conselleria, Agustina Sanjuán; l'excap del servei d'Informàtica de Solidaritat, Javier Murcia, i l'empresari Augusto César Tauroni estan acusats d'un presumpte tripijoc en contractes d'informàtica, la cinquena peça d'aquest cas.

L'exconseller s'enfronta a dos anys i huit mesos de presó per un delicte continuat de tràfic d'influències en concurs amb delictes continuats de prevaricació i frau a l'Administració -tal com li reclama Fiscalia-. Per la seua banda, Sanjuán i Múrcia han acceptat un  any de presó i, finalment, Tauroni, un any i tres mesos més pel frau.

Els fets van ocórrer entre el 2008 i el 2011, quan una sèrie de contractes informàtics adjudicats des de l'Administració valenciana a Fujitsu i a altres dues empreses, van acabar sent subcontractats a les societats de Tauroni. Les empreses interposades rebien una comissió d'un 7% del total del contracte.

Blasco, condemnat per les peces 1, 2 i 3 d'aquest cas, relatives al desviament d'ajudes a ONG i al projecte fallit de construcció d'un hospital a Haití, ha assegurat que en aquesta última causa judicial que té pendent no hi ha cap indici que l'incrimine en res.

Ha reiterat que en la seua etapa en la conselleria no s'encarregava de les contractacions, ja que això ho feien els tècnics, i ha subratllat que no hi ha hagut cap testimoni que l'haja assenyalat. «Mai vaig suggerir ni vaig manifestar res contrari a la llei», ha indicat.

També s'ha referit a la resta d'acusats en la causa i ha afirmat que han mentit. Quan s'ha referit a Múrcia ha sentenciat: «Ningú és capaç d'entendre el sofriment que es té quan fa 11 anys que portes aquestes coses i les seqüeles que això deixa». Així mateix, ha lamentat que el 2018 el fiscal no complira l'acord assolit per al judici de les peces 2 i 3.

Tauroni, per la seua part, també ha fet ús del dret a l'última paraula i ha llegit un text que portava escrit. Ha demanat disculpes als seus pares pel sofriment causat, així com a la societat per la confiança danyada i a les institucions públiques.

A més, ha fet un repàs de la seua etapa en la presó, quan va ser condemnat per la peça 1 del procediment, i ha reproduït una frase que algú li va dir entre reixes: «Agafa un pacte, siga el que siga». «Aquest és l'últim procés d'un llarguíssim calvari que he pagat amb escreix. Els anys a la presó et fan comprendre les coses que són importants en la vida: la família i la llibertat. Confie a continuar avant. Vaig cometre un error, em sap greu», ha conclòs.

Sanjuán ha lamentat que haja sigut un procés «esgotador» i ha recordat els quatre anys que va estar a la presó: «Ha sigut tremend des del punt de vista familiar, personal, emocional i econòmic. L'única cosa que vull a partir de hui és descansar, oblidar-me de tot el que ha passat i estar en pau amb mi mateixa i amb la societat».

Les defenses

Abans de l'última paraula, les defenses dels acusats han exposat els seus informes i conclusions. El lletrat de Blasco, Javier Boix, en un to molest amb el ministeri fiscal, ha insistit que no hi ha cap prova que acredite la participació de l'exconseller en els fets.

Sobre les conformitats aconseguides per la resta d'acusats, ha assegurat que són de «conveniència». En aquest punt, l'advocat s'ha remés a les paraules que va dir Tauroni en el judici anterior del cas Cooperació -peces 2 i 3-, quan va assegurar: «No tot val. Hi ha gent que actua en defensa de la seua pell i si li diuen que ha d'entrar a la presó, ho diu tot llevat de la veritat». I Boix ha asseverat que «això és el que ha passat ací, diguen el que diguen en l'última paraula».

El lletrat ha conclòs la seua intervenció criticant que existeix una «persecució prospectiva» contra Blasco per part del fiscal «sempre sota el mateix mantra».