Els presidents d'À Punt, TV3 i IB3 afirmen que no es pot prohibir l'ús de Països Catalans

S'han pronunciat així en la presentació del canal Bon Dia TV, un «aparador» de les produccions pròpies i d'«una llengua i una cultura compartides»

per NLV

Societat

La presidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Mar Iglesias, la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, i el director de l'Ens Públic de Radiotelevisió dels Illes Balears, Andreu Manresa
La presidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Mar Iglesias, la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, i el director de l'Ens Públic de Radiotelevisió dels Illes Balears, Andreu Manresa

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La presidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Mar Iglesias, ha assenyalat aquest divendres que no es pot prohibir l'ús dels termes Països Catalans i País Valencià perquè «tenim llibertat d'expressió». Per la seua part, el director de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, Andreu Manresa, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, han assegurat que coincideixen amb aquesta afirmació.

Així s'han pronunciat en l'acte de presentació del canal Bon Dia TV preguntats per les crítiques del PP al fet que la Mesa del Senat haja ratificat que es puguen emprar aquestes denominacions en les iniciatives oficials per referir-se al nostre territori.

Sobre aquest tema, Iglesias ha comentat que «els termes no es poden prohibir per ser termes» i ha considerat que és una «qüestió estèril fer soroll per fer soroll». Respecte al terme Països Catalans, ha qüestionat si es pot prohibir que es diga Països Baixos. «Com pots prohibir una determinada denominació. Som lliures d'expressar-nos com vulguem», ha insistit.

A més, ha recalcat que l'Estatut d'autonomia valencià «parla en el seu preàmbul de País Valencià, Regne de València i Comunitat Valenciana» i ha subratllat que per  utilitzar l'actual terme oficial s'ha d'emprar Comunitat Valenciana, no «Comunidad Valenciana». També ha asseverat que cal atendre la llibertat d'expressió, encara que ha dit que «sempre som conscients que la denominació oficial és Comunitat Valenciana».

Per la seua banda, Manresa ha apuntat que el terme Països Catalans és un terme «històric, romàntic», i ha dit que el canal Bon Dia TV és «un canal global en el qual cadascú expressa el seu parer i creativitat en una llengua que és compartida» i que «és una televisió polièdrica, diversa que no es mou per un concepte unitari». «Amb totes les variants que té la llengua», ha afegit Llorach.

À Punt se suma des d'aquest divendres al canal Bon Dia TV de TV3 i IB3, que es rellança amb aquesta incorporació com a «aparador» de les produccions pròpies i de les coproduccions, així com per «promocionar una llengua i una cultura compartides» i en el qual l'any vinent es vol incorporar un informatiu setmanal de les notícies culturals que s'han produït al tres territoris.