Alacant celebra el 38é aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià

La plataforma Alacant pel Valencià assenyala que «l’aplicació de la llei ha estat clarament insuficient»

per NLV

Llengua

Alacant celebra el 38é aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià
Alacant celebra el 38é aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La plataforma Alacant pel Valencià ha commemorat aquest dissabte al Palau de la Diputació l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), justament en aquest lloc, el 23 de novembre del 1983. La LUEV va ser la primera llei que les Corts aprovaven fora de la seu de València aquest dimarts farà 38 anys.

En l'acte, l'escriptora Marian Díez, premi Enric Valor de Novel·la 2021, ha llegit un manifest en què s'assenyala que aquesta llei, «a pesar que no es va dotar de mecanismes suficients que haurien permés la plena normalització de l’ús social del valencià en tots els àmbits comunicatius, ha fet possible, almenys, la introducció de la nostra llengua en el sistema educatiu i en l’administració pública». 

La plataforma insisteix que «l’aplicació de la llei ha estat clarament insuficient, ja que ens trobem massa lluny d’arribar a “la finalitat última de la llei”, la qual era “assolir, mitjançant la promoció del valencià, l’equiparació efectiva amb el castellà i garantir l’ús normal i oficial d’ambdós idiomes en condicions d’igualtat i desterrar qualsevol forma de discriminació lingüística”». Per això, ara és «el moment de promoure la protecció legal dels drets lingüístics dels valencians amb una nova llei que recupere l’esperit que animava la LUEV i ens aprope a la seua finalitat última». 

En aquest sentit, el manifest recull els aspectes sobre els quals l'entitat considera que cal incidir per avançar en la igualtat lingüística a Alacant i anima els ciutadans a parlar valencià a casa, als carrers, en la vida associativa, l'ensenyament, els mitjans de comunicació, l'espai públic, la cultura, les administracions i els serveis públics.

Finalment, encoratja la gent d’Alacant «a convertir-se en valencianoparlants actius si no ho són ja». «Les llengües s’aprenen amb l’ús i fent-les servir» en tots aquests àmbits, conclou.

La plataforma Alacant pel Valencià es va constituir en el 35é aniversari de l'aprovació de la LUEV i està formada per  entitats socials, sindicals, universitàries i polítiques compromeses amb la normalització de la nostra llengua i de la nostra cultura a la ciutat d’Alacant.