Tres manifestacions exigeixen un finançament just per al País Valencià

Les marxes han estat convocades després de no aconseguir el canvi de model des de la gran mobilització del 2017

per NLV

Societat, Política

Capçalera de la manifestació a València | Jorge Gil | EP
Capçalera de la manifestació a València | Jorge Gil | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte als carrers d'Alacant, Castelló de la Plana i València per exigir al govern espanyol un finançament just per al País Valencià. Les marxes han estat convocades per la Plataforma per un Finançament Just, després de quatre anys sense aconseguir el canvi de model des de la gran mobilització del 2017.

Els principals partits polítics, els sindicats i les organitzacions empresarials valencianes, i tots els ciutadans que han omplit els itineraris, han traslladat al govern espanyol que «és el moment de complir la seua paraula» perquè el País Valencià «deixe d'estar a la cua» i «desterre les desigualtats», ja que el 202, cada valencià rep 215 euros menys que la mitjana de l'Estat i fins a 703 menys que la comunitat autònoma millor finançada.

A València, la marxa ha eixit sobre les 18.20 hores de la plaça de Sant Agustí i ha recorregut el centre de la ciutat, sota l'amenaça de pluja, entre càntics de consignes com ara «Han d'escoltar el poble valencià», «Excuses zero, infrafinançament és desigualtat» o «País Valencià amb justícia i equitat».

Una pancarta principal amb el lema de la convocatòria ha encapçalat la marxa, en la qual han participat, entre altres, el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig; la portaveu de Compromís i vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra; la consellera de Participació i representant d'Unides Podem - EUPV, Rosa Pérez Garijo; el president del PP valencià, Carlos Mazón; la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, i la portaveu de la Comissió Executiva Nacional i sotssecretària d'Igualtat del PSPV, Ana Domínguez.

També els han acompanyat la secretària general de CCOO PV, Ana García; el seu homòleg en UGT-PV, Ismael Sáez, i el president de la Confederació Empresarial (CEV), Salvador Navarro.

La manifestació ha recorregut el centre de la ciutat fins al Passeig de l'Albereda, on s'ha instal·lat un escenari en el qual s'ha llegit el manifest de la convocatòria, que xifra en 1.325 milions d'euros anuals addicionals els que hauria de rebre l'autonomia. 

Puig: l'actitud del govern espanyol «no és suficient»

Puig ha assenyalat que la marxa «no és contra ningú ni contra el govern espanyol», sinó «per  visibilitzar el problema valencià i clamar per un nou model just i que atenga la igualtat» després d'anys de «reivindicació» i «persistència».

El president ha considerat que la situació és «molt millor que fa un temps» i que l'actitud del govern espanyol és «clarament diferent a la del govern anterior», encara que «no és suficient». Per això, ha exigit un «gran acord polític entre partits i autonomies», ja que l'executiu espanyol «només no el podrà aconseguir» i ha instat el PP a «actuar com un partit de govern«. «El camí emprés pel govern espanyol és la via correcta i es tracta que cadascun assumisca la seua responsabilitat», ha afegit.

Oltra: «Els pactes estan per complir-se»

Per la seua part, Mónica Oltra ha subratllat que la reforma del model de finançament «no és una qüestió de magnanimitat del Ministeri d'Hisenda», sinó un «mandat que el Congrés ha fet al govern espanyol» i que figura en el pacte de legislatura que va subscriure amb Compromís. «Els pactes estan per complir-se» i, després de la pandèmia, «és el moment de complir amb els valencians i amb la paraula donada».

«Els valencians no renunciarem als nostres drets, som gent pacient que ha entés que hi havia una pandèmia, però ara ens toca a nosaltres i ja no hi ha cap prioritat per damunt de fer justícia fiscal i financera», ha sostingut.

D'altra banda, Rosa Pérez Garijo ha posat el focus en la «unitat» de les mobilitzacions davant el fet que el País Valencià siga la comunitat autònoma «pitjor finançada» i espera que «aquest diàleg obert» acabe amb un finançament just per als valencians.