Vicent Flor, Miquel Àngel Llauger i Pepa Guardiola guanyen els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2021

 La gala de lliurament dels guardons s'ha celebrat aquest diumenge al Teatre Serrano

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Vicent Flor i Miquel Àngel Llauger
Vicent Flor i Miquel Àngel Llauger

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Vicent Flor, amb El carrer de baix; Miquel Àngel Llauger, amb Llum de cançó, i Pepa Guardiola han sigut guardonats amb el XLIII Premi Joanot Martorell de Narrativa, el LIX Premi Ausiàs March de Poesia i el V Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria literària respectivament. La gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2021 s'ha celebrat aquest diumenge al Teatre Serrano.

Vicent Flor és editor i gestor cultural. Doctor en sociologia i llicenciat en Ciències Polítiques i en Antropologia, va ser conservador del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (1998-2015) i des de 2016 dirigeix la Institució Alfons el Magnànim. És professor, en excedència, de la Universitat de València, i autor, entre altres, dels assaigs Noves glòries a Espanya. Anticatalanisme i identitat valenciana, Societat anònima. Els valencians, els diners i la política i Nosaltres som el València. Futbol, poder i identitats.

Gran part de la trama d'El carrer de baix transcorre a la Vall de Gallinera, on «la soledat fa estralls». Allà hi viuen el Joan, un professor d'institut, i la Sara, una psicòloga que conrea bancals. També s'hi estableix el Carles, un editor de llibres que pretén escapar del dolor que li genera un fill d'acollida amb problemes de drogues i de delinqüència. Els tres personatges compartiran un camí on afluiran el passat i tot allò que no han pogut o no han sabut evitar.

Miquel Àngel Llauger és poeta, traductor i crític literari. Des del 1986 ha publicat nombroses compilacions de poemes, els últims A la Gran BabilòniaLa gratitud, ZooscòpiaFourmillante. També ha fet alguna incursió en la narrativa i en la poesia satírica.

És vicepresident per les Illes Balears del PEN Català i forma part de l'equip de la revista digital Veus Baixes i és el creador i mantenidor de la web de poesia traduïda Anostrats. Ha escrit crítica per a publicacions com Reduccions, Núvol, Randa, El Procés o el diari Ara Balears.

El jurat ha destacat que Llum de cançó ofereix «dues mostres esplèndides del seu talent: el de la poesia lírica a la primera part, 'La parla de les mèrleres', i el de la poesia narrativa a la segona part, 'Els nins de maig (matèria de Bretanya)'».

Finalment, Pepa Guardiola, escriptora reconeguda en l'àmbit de la narrativa contemporània valenciana, ha publicat nombrosos contes i més de trenta llibres de literatura infantil i juvenil, entre els quals destaquen L'engruna de cristall (Premi Carmesina), El Talismà del Temps (Premi Samaruc), Collidors de neu (Premi Mediterrània), Tres titelles embruixats o Una llar en el món.

El 2009 es va estrenar en la novel·la per a adults amb l'obra El desordre de les dames, guardonada amb el premi Enric Valor. Una altra novel·la, La memòria de les ones, és un homenatge a les dones de la seua generació que presenta un immens mosaic de caràcters femenins.