Mil músics de trenta bandes valencianes participen en un concert a la Ciutat de les Arts i les Ciències

La iniciativa s'emmarca en el projecte «Terra de Música», impulsat per la Generalitat i la FSMCV

per NLV

Cultura

Mil músics de trenta bandes valencianes participen en un concert a la Ciutat de les Arts i les Ciències
Mil músics de trenta bandes valencianes participen en un concert a la Ciutat de les Arts i les Ciències

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Uns mil músics de trenta bandes valencianes han participat aquest diumenge en el concert «Gran Paquito» a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València amb motiu de la celebració de Santa Cecília, en el qual han interpretat diverses peces, la principal «Paquito el Xocolatero».

El recital ha estat organitzat per la Generalitat i la Federació de Societats Musicals (FSMCV), que també han programat concerts, cercaviles i activitats arreu del País Valencià.

«Paquito el Xocolatero» és la peça musical més interpretada en directe a l'Estat i l'obra que més drets d'autor ha generat amb aportacions procedents de més de quaranta països dels cinc continents. Aquesta obra va ser creada pel compositor Gustavo Pascual Falcó i el seu cunyat, Francisco Pérez Molina, el 1937.

El repertori també ha inclòs els pasdobles «El tio Ramón» i «Xàbia», de Ramón Salvá, «Amparito Roca», de Jaime Teixidor i «València», de Padilla, entre altres.

La iniciativa s'emmarca en el projecte «Terra de Música», impulsat per la Generalitat i la FSMCV, l'objectiu de la qual consisteix a valorar les societats musicals i donar suport a la seua candidatura per ser reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. A través d'aquest cicle es desenvolupen cicles de concerts per a visibilitzar tot el patrimoni immaterial, cultural, social i educatiu de tot el col·lectiu que forma part de la FSMCV.

«Més associacions musicals que pobles»

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en finalitzar l'esdeveniment, ha destacat que la música, per als valencians, «és molt més que un art, és una manera d'entendre la vida» i ha assenyalat que  al País Valencià «hi ha més associacions musicals que pobles».

Quant a les ajudes a les societats musicals, el cap del Consell ha indicat que tant la Conselleria de Cultura com  Presidència treballen amb aquest col·lectiu «des del principi» per anar «més enllà d'un fet cultural».

D'altra banda, ha reivindicat la necessitat de «més suport en tot el que signifique la vertebració de la cohesió de les mateixes societats» perquè, ha considerat, «una societat musical ajuda, en definitiva, a fer poble». Finalment, ha mostrat el seu agraïment a les persones que dediquen la seua vida a la música i «intenten d'alguna manera ajudar-nos a veure aquest món d'una altra manera».