S'ha mort Pere Riutort, destacat lluitador per la llengua que va col·laborar amb Enric Valor i Sanchis Guarner

El pare Pere, com era conegut, va promoure l'ensenyament en valencià i va publicar el primer missal en la nostra llengua

per NLV

Societat, Llengua

S'ha mort Pere Riutort, destacat lluitador per la llengua que va col·laborar amb Enric Valor i Sanchis Guarner
S'ha mort Pere Riutort, destacat lluitador per la llengua que va col·laborar amb Enric Valor i Sanchis Guarner

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El sacerdot Pere Riutort i Maestre (Petra, Mallorca, 1935), més conegut com el pare Pere ha mort aquest diumenge a Tàrbena (la Marina Baixa), on vivia des de feia 30 anys. Llicenciat en Pedagogia, Filologia Clàssica, Teologia i Filologia Catalana, va ser catedràtic a la Universitat de València i un dels promotors de l'ensenyament en valencià al costat de noms tan coneguts com Sanchis Guarner o Enric Valor.

De xiquet, va formar part de l'Escolania dels Blauets de Lluc, a Escorca, Mallorca, i el 1971, es va traslladar a València. El 1979 va ser professor de valencià al Col·legi Universitari de Castelló de la Plana i, entre 1984 i 1986, a l'Escola de Magisteri de València, on es va encarregar de l'ensenyament del valencià. A partir del 1986 va ser catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat de València. Els anys 70 i 80 del segle passat va destacar en la defensa de l'ensenyament en valencià.

En aquella època va publicar, en col·laboració amb  autors com ara Enric Valor, Manuel Sanchis Guarner,  J. L. Sanchis, F. Graell i J. C. Bellvert, Els vents del món, compost per nombrosos textos per a l'ensenyament en valencià. La seua gran aportació litúrgica i a la llengua pròpia va ser El llibre del Poble de Déu, considerat el primer missal en valencià, fruit de la comissió diocesana que va presidir i que va adaptar els llibres litúrgics del Concili Vaticà II. Val a dir que per a la publicació i edició d'aquest llibre, Pere Riutort va haver de vendre unes terres que tenia a Mallorca per  poder sufragar-la. L'aprovació d'aquest llibre, va estar envoltada de polèmica des dels inicis a causa de l'aparició del blaverisme, que va bloquejar la seua extensió. El 1977 Riutort va obtindre el premi al Valencià de l'Any de la Fundació Huguet.

Pere Riutort serà enterrat aquest dimarts, 23 de novembre, a les 12.00 hores a l'Església de Santa Bàrbara de Tàrbena, segons ha informat aquest municipi. El funeral estarà presidit pel bisbe de la diòcesi d'Oriola-Alacant, Jesús Murgui Soriano.