Educació distribueix llibres sobre diversitat sexual a tots els centres educatius d'ESO

Es tracta de cinc obres dirigides a adolescents i publicades per editorials valencianes

per NLV

Societat, Política

Educació distribueix llibres sobre diversitat sexual a tots els centres educatius d'ESO
Educació distribueix llibres sobre diversitat sexual a tots els centres educatius d'ESO

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha iniciat la distribució de 800 exemplars de llibres sobre temàtiques LGTBI als 738 centres d'Educació Secundària (ESO) sostinguts amb fons públics que integren el sistema educatiu valencià amb l'objectiu d'«enriquir les biblioteques escolars i d'aula amb materials bibliogràfics i didàctics que aborden la diversitat sexual, familiar i/o de gènere (DSFG)».

La directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego, ha destacat que «vivim envoltades de diversitat, de diferències i, per això, a les aules s'ha de valorar i visibilitzar la diversitat de manera que s'evite l'aparició de prejudicis i, en conseqüència, de discriminacions».

Aquesta proposta per animar els centres a incorporar a les biblioteques escolars i d'aula llibres amb temàtiques LGTBI s'emmarca en les accions per implementar en l'àmbit educatiu la Llei d'Igualtat de les persones LGTBI, que preveu accions coordinades i actuacions específiques als centres educatius per a la promoció de la diversitat sexual, de gènere i familiar, i la prevenció de la violència contra les persones LGTBI «que asseguren la igualtat efectiva entre totes les persones que conformen la comunitat educativa».

Per la seua banda, la directora general d'Inclusió Educativa, Raquel Andrés, ha explicat que la dotació de material bibliogràfic i didàctic que incorpore temàtiques LGTBI, així com referents rellevants de persones amb DSFG en diferents àmbits, «pot facilitar el tractament de la diversitat en l'aula i la seua inclusió en els plans d'acció tutorial i en les actuacions que es desenvolupen en els plans d'igualtat i convivència de centre».

Editorials valencianes

Els cinc llibres triats van dirigits a adolescents i estan publicats per editorials valencianes. Es tracta de tres novel·les, dues premiades en certàmens de narrativa juvenil i una de recent publicació: El triangle rosa, de Silvestre Vilaplana (Bromera, 2017); Res a amagar, d'Anna Boluda (Tabarca, 2017), i No hi havia a València..., de Mercé Climent (Sembra, 2021).

Els altres dos títols són assaigs sobre sexualitat i diversitat de gènere: la versió ampliada i actualitzada del llibre Què tinc ací baix. Entendre la sexualitat, de Rosa Sanchis i Enric Senabre (Bullent, 2020), i Dibuixant el gènere, de Gerard Coll-Planas i Maria Vidal Agulló (Edicions 96, 2013).

Cada centre educatiu de Secundària rebrà un dels cinc llibres. Així, 738 llibres es repartiran als centres d'arreu del País Valencià i els 62 exemplars restants es quedaran en dipòsit a la Conselleria per garantir futures reposicions als centres en cas de pèrdua o deteriorament.

Paral·lelament a aquesta dotació de llibres, en l'apartat d'educació sexual del REICO, el repositori de materials per a la igualtat i la convivència d'Educació de la Generalitat, la comunitat educadora té el seu abast «molts materials interessants i rigorosos per al tractament en l'aula de continguts LGTBI i la promoció de la igualtat en la diversitat», segons la Generalitat.

Igualment, el col·lectiu Lambda disposa d'una selecció bibliogràfica «rica i completa de materials», adaptats per a les diferents etapes educatives en la Biblioteca de colors del seu web.