Fiscalia manté els sis anys de presó per a Ciscar: «Va haver-hi malversació i voluntat de beneficiar el fill de Rueda»

El ministeri públic també reclama una multa de 144.000 EUR per prevaricació administrativa

per NLV

Societat

Consuelo Ciscar i el seu advocat en el judici pel cas IVAM  | Rober Solsona | EP
Consuelo Ciscar i el seu advocat en el judici pel cas IVAM | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Fiscalia manté la petició de sis anys de presó per a l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Ciscar, pel presumpte frau milionari amb l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda: «Va haver-hi malversació i voluntat de beneficiar el fill de Rueda».

Així s'ha pronunciat el ministeri públic durant l'exposició del seu informe en el judici per la peça 2 del cas IVAM, en el qual Ciscar comparteix banqueta amb l'exdirector econòmic administratiu del museu Juan Carlos Lledó, i el fill i hereu de l'artista, José Luis Rueda.

La peça principal del procediment, centrada en presumptes irregularitats de Ciscar per promocionar la carrera artística del seu fill, Rafael Blasco, conegut com Rablaci, va acabar el setembre amb una conformitat: Ciscar va reconéixer que va malversar i va acceptar la pena d'un any i mig de presó -enfront dels 12 que li demanaven-.

En la peça de Rueda, la Fiscalia ha elevat a definitives les seues conclusions i reclama per a Ciscar la pena de sis anys de presó i multa de 144.000 euros per un delicte continuat de prevaricació administrativa, de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic i malversació de cabals públics en la seua modalitat agreujada. Per a Lledó demana cinc anys i sis mesos de presó i multa de 63.000 euros, i per a Rueda, cinc anys per un delicte continuat de malversació.

El que sí que ha modificat la fiscal és la indemnització per a l'IVAM, que ha baixat de 3,4 milions a 1,8. Això es deu als últims informes pericials aportats a la causa que indiquen que part de les obres que va donar José Luis Rueda al museu sí que eren originals i no còpies.

D'altra banda, la Fiscalia manté que va haver-hi delicte: «Els objectes que es van entregar a l'IVAM no s'ajustaven al que s'indicava en els contractes; en els contractes es veu una voluntat clara de beneficiar Rueda, i això és la malversació, ja que el tipus penal no exigeix un benefici propi, sinó en favor d'un tercer», ha resumit la fiscal.

El ministeri públic ha apuntat que l'IVAM segueix unes normes de contractació pública i ha lamentat que no s'emeteren informes sobre la idoneïtat i el preu de l'obra de Rueda. També ha subratllat que el fill de l'artista no comptava ni amb autorització ni amb les degudes indicacions per reproduir l'obra.