El VII Festival de Cinema Ciutadà Compromés lliura els seus guardons en la gala de cloenda celebrada al Teatre Micalet

«No s’apaguen les estreles», «El maestrat filmat», «Carceller, l’home que morí dos vegades», «Victoria», «Un cercle en l’aigua» i «Un dia com un altre» són les obres premiades

per NLV

Cultura

El VII Festival de Cinema Ciutadà Compromés lliura els seus guardons en la gala de cloenda | Miquel Pallarés
El VII Festival de Cinema Ciutadà Compromés lliura els seus guardons en la gala de cloenda | Miquel Pallarés

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La gala de cloenda de la VII edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés (FCCC), que s'ha celebrat al Teatre Micalet aquest dimarts, ha superat les previsions d'assistència de públic, que ha reconegut d'aquesta manera la gran qualitat dels audiovisuals projectats i el nivell de participació del teixit associatiu valencià. De fet, el certamen s'ha desenvolupat en 43 sales diferents, la gran majoria seus d'associacions culturals i entitats cíviques i ciutadanes.

En aquesta edició del FCCC, el jurat ha estat format per Joan Lloret, coordinador del cineclub Acció Documental; Emilia Bolinches, vicepresidenta d'ACICOM; Nuria Cidoncha, presidenta CIMA-CV (Associació de Dones i Mitjans Audiovisuals); Ignacio Cort, crític cinematogràfic i escriptor; Ana Garcia, membre d'ACICOM; Amalia Garrigós, llicenciada en ciències de la informació i periodista, i Anna Gascón, professora i investigadora cultural, a proposta d'Acció Cultural del País Valencià.

Clara Castelló presenta la gala de cloenda del VII FCCC al Teatre Micalet | Miquel Pallarés

Enguany, el jurat ha decidit lliurar el premi Documental a «Carceller, l'home que morí dos vegades», de Ricardo Macián, pel treball d'investigació que ha aconseguit traure a la llum la vida, l'obra i la figura d'un valencià extraordinari; el premi de Ficció a «Un cercle en l'aigua», de Vicent Monzonis, una adaptació cinematogràfica de l'obra teatral «La estancia»; el premi Micromecenatge a «El Maestrat filmat, la memòria rescatada», de Fermín Sales, un thriller històric que posa en evidència una realitat desconeguda de l'Alt Maestrat i ens fa reflexionar sobre l'estil de vida als pobles i la identitat rural; el premi al Foment del valencià a «No s'apaguen les estreles», de Xavi Sarrià i David Segarra, un bellíssim recorregut per les arrels valencianes: territori, memòria, música, etc. que valora i mostra la rica diversitat lingüística del nostre país, i el premi Noves realitats socials a «Victoria», de Daniel Toledo Saura, per les seues aportacions i reflexions sobre la identificació sexual i de gènere en l'àmbit familiar. Finalment, el premi del Públic se l'ha emportat «Un dia com un altre», de l'exeurodiputat Jordi Sebastià, i la Menció especial,  «La bomba Carraixet», de Los Sueños de la Hormiga Roja, i la «La palabra maldita», una reflexió sobre el suïcidi.

En la gala de cloenda, que ha estat presentat per la periodista Clara Castelló i ha comptat amb la presència de diferents personalitats del món social, cultural i polític de la ciutat de València, el director del FCCC, José Ignacio Pastor, president d'ACICOM, ha fet un breu balanç del que ha sigut la setena edició i ha destacat que «amb una dotació econòmica modesta, hem aconseguit ser un dels festivals de referència al País Valencià, tant pel marcat caràcter social i ciutadà com per les xifres». Així, el festival de cinema organitzat per ACICOM, és el més llarg dels que es duen a terme al País Valencià: des del 27 d'octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, fins al 23 de novembre.

Clara Castelló i  José Ignacio Pastor en la gala de cloenda del VII FCCC | Miquel Pallarés

Pastor ha destacat també el fet de realitzar projeccions i activitats en 21 localitats d'arreu del territori valencià i els passes en 43 sales, gràcies a la col·laboració de més de 60 entitats. En total, més de 80 audiovisuals diferents projectats i més de 100 sessions programades, moltes de les quals amb la presència i participació dels autors de les obres.

«Sinèrgia és la paraula que més hem emprat en aquesta gala del VII Festival de Cinema Ciutadà Compromés, i no és debades. Perquè si poguérem buscar algun sinònim del festival, justament seria sinèrgia, eixa acció conjunta entre diferents òrgans per a la realització d'una funció. En aquest cas social, cultural i d'apoderament de la ciutadania», ha declarat José Ignacio Pastor, president d'ACICOM i director del Festival.