Feministes criden a manifestar-se el 25N «fartes» de totes les violències masclistes

A València, la manifestació arrancarà a les 19 hores de la Porta de la Mar i conclourà a la plaça de l'Ajuntament

per NLV

Societat

Feministes criden a manifestar-se el 25N «fartes» de totes les violències masclistes
Feministes criden a manifestar-se el 25N «fartes» de totes les violències masclistes

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El moviment feminista a València fa una crida a totes les persones a manifestar-se dijous que ve 25-N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, per cridar que estan «fartes de totes les violències masclistes», lema conjunt que portaran les diferents marxes per tot l'estat espanyol.

A València, la manifestació arrancarà a les 19 hores de la Porta de la Mar, passarà pels carrers de Colom, de Xàtiva i del Marqués de Sotelo per concloure en la plaça de l'Ajuntament. A la capçalera se situaran dones que han patit violències masclistes, després dones amb discapacitat i després tres columnes de dones que portaran un cartell simbòlic cadascuna, en representació de les 68 dones assassinades des del primer de novembre del 2020 fins al 31 d'octubre d'enguany per violència masclista a l'Estat.

Després aniran les associacions de dones i finalment les organitzacions mixtes. Així ho han avançat aquest dimarts en roda de premsa Gabriela Moriana, Virginia Sanchis, Amparo Madrigal i Núria Vidal, del Moviment Feminista de València.

«Estem fartes de la violència masclista, de la justícia patriarcal, que continuen augmentant les agressions sexuals, de les violacions a les xiques cada vegada més joves, fartes dels maltractaments i de la violència de gènere», ha subratllat Moriana.

Davant aquesta situació, ha fet una crida per a «ampliar la definició» de «violència de gènere» més enllà de l'exercida per les parelles o exparelles perquè reculla «totes les violències masclistes» exercides contra les dones, tal com va establir en el Conveni d'Istanbul, és un «mandat europeu», ha recordat.

«Volem vides lliures de violència per a totes les dones», ha reclamat Moriana, alhora que ha destacat que existeixen tipus de violència masclista que romanen «invisibilitzades».

A més, considera que les lleis aprovades i «absolutament necessàries» com la de violència de gènere i la d'igualtat «no estan dotades de suficients recursos per a implementar-les i tindre lleis que no estan ben dotades és quasi com no tindre res», ha advertit.

El Moviment Feminista de València ha reclamat que les dones que patisquen violència «tinguen tota classe d'ajuda que necessiten per a escapar-ne, és més, si això no és així, pensem que és violència institucional», ha apuntat.

Segons Moriana, «moltes dones denuncien i tenen moltes dificultats per fugir de la violència, i moltes altres no denuncien perquè coneixen la justícia i la justícia és masclista i patriarcal».

En aquest sentit ha assegurat, en la majoria dels processos s'exerceix «violència institucional» contra les dones en no creure-les, qüestionar-les, no ajudar-les o en haver de dir moltes vegades el que els ha passat en «situacions tremendes». «Necessitem que la justícia crega a les dones», ha incidit.

1 de cada 3 dones

Per a Virgínia Sanchis resulten «preocupants» els «casos de mares castigades pel sistema per protegir les seues criatures com Juan Rivas, Maria Sevilla, Maria Salmerón i moltes més que per protegir les seues criatures entraran a la presó». En la seua opinió, «es llança el missatge que es denuncie, però també que no denuncies perquè et castigarem».

Així mateix, Sanchis ha recordat que la violència es produeix «cada dia de l'any, els 365 dies» i ha instat la societat a «unir-se per a parar-la» perquè les xifres de violència que pateixen les dones i xiquetes «pel mer fet de ser-ho» són «insuportables», ha lamentat. Segons les estadístiques, «una de cada tres dones patirà un episodi de violència en la seua vida».

En aquest sentit, Amparo Madrigal ha posat l'accent que existeix tota una «amalgama de violències» des del mateix llenguatge fins i tot en les lleis d'estrangeria o en l'àmbit laboral. Madrigal ha exigit «accions que facen despertar a tota la ciutadania, perquè ens afecta tant a la ciutadania nativa com a l'estrangera».

Marxa nocturna feminista a Benimaclet

A més, l'Assemblea Feminista de València ha programat una marxa nocturna per Benimaclet també per a dijous 25-N. Sota el lema «Si un dia no torne, cremeu-ho tot», l'organització eixirà al carrer en àmbit nocturn per denunciar «les múltiples violències sistemàtiques» que vulneren els drets de les dones i els impedeixen viure una existència plena i amb llibertat.

La marxa partirà a les 22 hores de les pistes esportives situades al costat de la parada de tramvia de Vicent Saragossà, i anirà precedida per un taller de pancartes feministes que tindrà lloc a les 21 hores al mateix lloc.

Aquesta convocatòria posarà el focus en tres tipus de violències: «la feminització de la pobresa i la gentrificació que les expulsa de la seua casa i els nega el dret a un habitatge digne i segur on poder alliberar-se dels seus maltractadors; la normalització de l'assetjament i les agressions a les dones quan aquestes ocupen l'espai públic en qualsevol context, i la violència institucional que s'exerceix sobre les dones migrants i racialitzades a través d'instruments com la llei d'estrangeria».