Sí, ens estan matant

per Marta Baeza

Tribuna

Sí, ens estan matant
Sí, ens estan matant

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Obris el diari cada matí, escoltes la ràdio o veus l’informatiu i totes les setmanes escoltes o llegeixes una notícia que ens parla d’un nou cas de violència masclista. Hem normalitzat els assassinats a les dones pel simple fet ser i sentir-nos dones i el pitjor de tot és que s’ha normalitzat que aquestes actuacions deplorables van, sovint, acompanyades de l’eliminació de la vida.

Però no. Matar-nos no és sols llevar-nos la vida.

Matar-nos també és assetjar-nos a la feina, matar-nos és no valorar la nostra feina per ser dones, també ho és sentir-nos insegures al transport públic, matar-nos també és menysprear les nostres accions, matar-nos és anul·lar-nos, ens lleven o no la vida, els sentits i el fet de respirar.

Matar-nos és ser objecte i víctimes de les violències masclistes i en som objecte d’elles des del moment en què el nostre entorn, el nostre món, és conscient que som i ens sentim dones. En aquest moment ja la societat patriarcal i androcèntrica ens ha marcat com a vulnerables, com a objecte dèbil d’abusos i com a culpables de tota violència cap a nosaltres.

I hem d’actuar per parar aquests despropòsits, des dels carrers i des de totes i cada una de les institucions. S’ha d’apostar pel procés de desconstrucció des de l’educació formal i des de la no formal, la que es dona a casa, als grups d’amigues i amics, la dels espais de feina, la de les associacions i organitzacions polítiques. Educar-nos des de les primeres etapes de la mateixa manera, sense promoure estereotips ni rols de gènere; hem de lluitar amb totes les eines que tenim a l’abast per lluitar activament contra qualsevol mena de violència contra les dones, ja siga verbal, simbòlica, física, sexual o psicològica.

Hem de dignificar la vida de totes les dones, hem d’empoderar-nos i alçar la veu davant de qualsevol mena de violència contra les dones, davant de qualsevol violència masclista i patriarcal que ens anul·le, que ens mate i ens silencie i hem de desconstruir-nos com a col·lectivitat, com a tribu, com a grup.