El govern espanyol confirma quotes de contingut en llengües cooficials en plataformes audiovisuals i ajudes públiques

L'acord amb ERC s'emmarca en les negociacions per aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2022

per NLV

Llengua, Política

El Govern confirma quotes de contingut en llengües cooficials en plataformes audiovisuals i ajudes públiques
El Govern confirma quotes de contingut en llengües cooficials en plataformes audiovisuals i ajudes públiques

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat que hi haurà quotes de contingut audiovisual en llengües cooficials per a totes les plataformes, pactades amb el grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i que «venen protegides per una sèrie d'ajudes públiques». Rodríguez s'ha expressat així durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres quan li han preguntat si les quotes aniran acompanyades d'alguna mena d'incentiu.

Segons ha explicat la ministra, l'executiu espanyol està treballant l'avantprojecte de Llei de l'audiovisual i «el que s'ha produït hui són acords parlamentaris que propiciaran la viabilitat de la tramitació d'aquesta llei una vegada que isca del Consell de Ministres». En aquest sentit, ha assenyalat que arribarà al Consell de Ministres «en les pròximes setmanes, abans de final d'enguany».

«És una llei important que dona compliment a la normativa de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual, que forma part dels nostres compromisos en les reformes integrades en el Pla de Recuperació que reverteixen també en una aposta del govern espanyol per potenciar la indústria audiovisual a través d'aquest hub per ser referència europea», ha manifestat.

En aquest sentit, Rodríguez ha insistit que, amb aquesta normativa, el Govern aborda «la protecció i la promoció de totes les llengües de l'Estat, del castellà i de les llengües oficials, acomplint aquesta garantia constitucional que ve contemplada de fer valdre totes les llengües de l'Estat com una riquesa cultural» del país. «Aquesta és la filosofia del text que treballa el Govern i que en unes setmanes vindrà al Consell de Ministres», ha subratllat.

En una compareixença prèvia, el portaveu del grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, ha anunciat un acord amb el govern espanyol pel qual s'estableix que «una quota del 6% del contingut audiovisual oferit en les plataformes siga en llengües cooficials». Aquesta mesura s'emmarca en les negociacions per aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2022.

Rufián ha detallat que «això significa que de cada 100 pel·lícules oferides en plataformes, 30, per directiva europea, han de ser en llengua europea i d'aquestes la meitat han de ser en llengües cooficials de l'Estat». «Això significa que el 20% de les pel·lícules europees han de ser i seran en català, en gallec i en basc», ha explicat.

També ha detallat que, quant a incentius, s'ha acordat un impost del 5% per a la producció audiovisual. «El 10% de tot això anirà a l'Institut de Cinematografia d'Arts Audiovisuals i tot serà íntegre per a les llengües cooficials, és a dir, el 10% d'aquest impost serà per fomentar la producció audiovisual en llengües cooficials», ha declarat.