La Generalitat engega un pla per a emigrants valencians «que tinguen voluntat de tornar»

Una enquesta al portal GVA Participa permetrà desenvolupar una estratègia «al més efectiva possible»

per NLV

Societat, Política

La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, i la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant
La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, i la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que la Direcció General de Participació està treballant en el disseny de l'estratègia de retorn al País Valencià de les persones emigrades per motius econòmics i que «tinguen voluntat de tornar».

Pérez Garijo ho ha avançat en la IX sessió del Consell de Centres Valencians a l'Exterior (Cevex), que s'ha celebrat a través de videoconferència, i a la qual també ha assistit la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant. 

La Generalitat llançarà una enquesta -a través del portal de participació ciutadana GVA Participa- «que permetrà conéixer la realitat actual de l'emigració valenciana per desenvolupar un pla de tornada al més efectiu possible».

«Considerem molt important conéixer el perfil de les persones valencianes que van decidir anar-se'n i quins motius les faria tornar, a més d'esbrinar quines condicions podem millorar per a la tornada», ha assenyalat la consellera. «Quan es publicite l'enquesta comptarem amb tots els Cevex per difondre-la, la qual cosa ens permetrà arribar al major nombre de valencians i valencianes que resideixen a l'exterior», ha explicat.

La consulta dirigida a persones valencianes que viuen en l'estranger o que han tornat recopilarà dades com ara gènere, edat, lloc de residència abans de marxar, país estranger on viu, temps de residència a l'estranger, motius pel qual va emigrar, si pretén tornar o ja va tornar, per quins motius, quins obstacles troba o va trobar, etc.

Llei de participació

A més, en la reunió s'ha traslladat als representants dels Cevex el nou procés participatiu per elaborar la Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme al País Valencià.

La consellera ha animat a la participació en aquest espai de debat obert en el portal GVA Participa «que permetrà la presentació de propostes, sobretot, les que afavorisquen la participació dels valencians i valencianes a l'exterior per  contribuir a mantindre els vincles amb la nostra terra», ha apuntat.

D'altra banda, es durà a terme un procés participatiu a través de tallers temàtics on aportar propostes que s'incorporaran a la futura llei. Per a les persones valencianes residents a l'exterior, es faran els dies 9 i 16 de desembre.

Nou centre a Brussel·les

Entre els assumptes tractats, la consellera també ha presentat l'informe previ per al reconeixement d'un nou centre de valencians a Brussel·les, «Espai Valencià a Bèlgica», una proposta que serà traslladada al ple del Consell per a la pròxima aprovació. Així, el Consell dels Cevex comptarà amb un total de 42 centres repartits per tot el món.

Així mateix, s'ha abordat la situació de les subvencions 2020 i 2021, a més d'exposar la proposta d'activitats per a la setmana fallera del 2022, «activitats que esperem puguen celebrar-se el pròxim any sempre que les condicions sanitàries ho permeten», ha afirmat Pérez Garijo.