Compromís i UP insisteixen a regular la violència obstètrica mentre el PSPV advoca per buscar un altre encaix

per NLV

Societat, Política

Compromís i UP insisteixen a regular la violència obstètrica mentre el PSPV advoca per buscar un altre encaix
Compromís i UP insisteixen a regular la violència obstètrica mentre el PSPV advoca per buscar un altre encaix

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Compromís i Unides Podem insisteixen a regular la violència obstètrica al País Valencià i mantindre l'esmena per incloure-la en la llei valenciana de violència sobre les dones, mentre el PSPV advoca per buscar una altra fórmula per «no posar en qüestió la sensibilitat dels professionals» i deixar clar que no és una violència que exerceixen exclusivament els homes sobre les dones.

Així ho han traslladat aquest dimecres representants dels tres grups abans del ple de les Corts sobre la proposta conjunta que van presentar a la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per al 2022 sobre la violència obstètrica, les conductes mèdiques que per acció o omissió atempten contra el cos de les embarassades.

Aquesta esmena, que va provocar la dimissió de dues ginecòlogues d'hospitals valencians, compta amb el rebuig de la Conselleria de Sanitat i de col·legis i sindicats professionals. Ja està registrada, encara que hi ha temps per modificar-la o retirar-la fins al debat de llei en comissió a partir del 2 de desembre.

La diputada de Compromís Mònica Álvaro ha assenyalat que la proposta està presentada i signada pels tres grups i que simplement suposa adaptar al País Valencià una cosa que ja ha establit l'OMS, que està regulat en altres comunitats autònomes, com ara Catalunya, i a la qual s'ha compromés el govern.

«Estem disposats a parlar amb qui siga, però insistim que la violència obstètrica es regule per erradicar-la», ha recalcat, i ha confiat que podran fer-ho perquè «mai» rebutgen obrir debats amb els seus socis.

En la mateixa línia, la síndica d'UP, Pilar Lima, ha instat el PSPV perquè «aclarisca si realment vol secundar o no» l'esmena i li ha demanat «algun tipus de proposta» per a l'encaix legislatiu de la violència obstètrica.

A parer seu, és el moment de reconéixer aquest tipus de violència a nivell legislatiu i això no significa una «criminalització» dels sanitaris, «igual que quan diem que la justícia és patriarcal no estem criminalitzant els jutges». «Quan es produeixen avanços en drets feministes, sempre hi haurà resistència», ha subratllat, però ha insistit a reconéixer aquest tipus de violència.

PSPV: No és una violència exclusiva dels homes

El portaveu socialista, Manolo Mata, s'ha mostrat disposat a buscar «una fórmula d'encaix» per no ferir sensibilitats i deixar clar que «és una violència que s'exerceix esporàdicament» i no és exclusiva dels homes cap a les dones perquè és un col·lectiu professional feminitzat.

Encara que ha advocat per incloure-la en la llei estatal de l'avortament, ha reconegut que podria estar en la normativa autonòmica sense que estiga en un apartat de violència dels homes sobre les dones. «Estic convençudíssim que tots els ginecòlegs i les comares no volen que patisquen un mal innecessari», ha emfatitzat.

Mata ha sostingut que l'important és eixir al carrer el 25-N, lluitar contra la violència masclista i abolir la prostitució, i ha reconegut a més que «potser» no haurien d'haver signat l'esmena perquè es va produir en un moment en el qual van acordar «moltíssimes coses» i ja la van reformular «de forma molt light».

Entre l'oposició, la síndica del PP, M. José Catalá, ha exigit als socialistes que la retiren com més prompte millor, recordant que «tenen la responsabilitat de la Conselleria de Sanitat», i que els socis no «emboliquen» la violència masclista i no «demonitzen» els sanitaris que atenen parts.

Llei de l'avortament

En el ple de les Corts també s'ha debatut una iniciativa de Compromís per instar el govern espanyol a accelerar la reforma de la llei de l'avortament del 2010 i incloure-hi el reconeixement de la violència obstètrica com una mena de violència que s'exerceix sobre les dones, així com mecanismes per erradicar-la.

Aquesta proposició no de llei (PNL), que ha comptat amb el suport de la resta del Botànic i el rebuig de l'oposició abans de la votació d'aquest dijous, també proposa que l'Alta Inspecció de l'Estat puga intervindre quan tot el personal facultatiu d'un mateix departament sanitari es declare objector de consciència, amb l'objectiu de garantir l'assistència de les dones que decidisquen voluntàriament interrompre el seu embaràs.