Puig insta Brussel·les a exigir mesures sanitàries a les importacions de Sud-àfrica

Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, és pessimista sobre el resultat de la reunió amb la Comissió Europea

per NLV

Territori, Política

Puig insta a Brussel·les a exigir mesures sanitàries a les importacions de Sud-àfrica
Puig insta a Brussel·les a exigir mesures sanitàries a les importacions de Sud-àfrica

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha traslladat aquest dimecres a la Comissió Europea (CE) la urgència de reclamar a Sud-àfrica majors estàndards sanitaris en les exportacions de cítrics a la UE per evitar que hi arriben plagues com ara la falsa arna i la taca negra.

Després de reunir-se amb la directora general de Salut i Seguretat Alimentària de la CE, Sandra Gallina, el president ha celebrat el «pas avant important» en aquesta matèria, ja que la Generalitat i el sector cítric han portat de manera unida a Brussel·les una qüestió que afecta productors de tot Europa.

«Continuarem perquè, més prompte que tard, el que és lògic siga real», ha subratllat Puig, qui s'ha posat de termini la pròxima campanya a Sud-àfrica per solucionar aquest problema.

A parer seu, Gallina «té més clar que mai que és una urgència», però ha admés que a Brussel·les hi ha visions diferents i pesen qüestions geopolítiques amb un país com Sud-àfrica. «Hem d'insistir-hi, però ho farem amb total rotunditat. Accelerarem al màxim la pressió en tots els àmbits», ha afegit.

El dirigent socialista ha lamentat que el tractament de fred per garantir la sanitat vegetal, una cosa que ja funciona amb les exportacions sud-africanes als Estats Units, no l'aplique Sud-àfrica en els seus enviaments a la UE. La Generalitat defensa que el tractament de fred està estandarditzat per a tots els cítrics, per tant és una qüestió de reciprocitat, i la despesa, estimada en quatre cèntims per quilograms, és assumible.

Segons ha explicat Puig, estats membres com ara els mediterranis donen suport a la petició valenciana, que troba més reticències en els socis del nord d'Europa. Amb tot, ha insistit que «no es parla d'economia, sinó d'una qüestió sanitària». «Europa ha de garantir la seguretat alimentària», ha asseverat.

La Unió de Llauradors, pessimista

Puig ha acudit a la capital comunitària amb la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i representants agraris i del sector dels cítrics. Al final de la reunió, Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, ha sigut més pessimista sobre el resultat de la trobada i ha apuntat que Brussel·les entén el problema, però no es prendran accions a curt termini.

«No hem vist cap moviment sobre el tractament de fred, veiem una Comissió que pensa més en la laxitud del comerç i no en la protecció de la sanitat vegetal dels seus productors», ha lamentat. Per això, valora com a insuficients els controls en origen que planteja Brussel·les respecte als cítrics sud-africans.