Una nova economia és possible

per José Durán

Tribuna

Una nova economia és possible
Una nova economia és possible

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Necessitem preservar i enfortir el nostre teixit industrial, una de les nostres majors riqueses. L’Horta Sud s’ha construït, com a àrea metropolitana d’una gran ciutat com València, sobre els fonaments de la indústria. I en un context com l’actual, d’emergència climàtica, és imprescindible que les indústries no es queden enrere i seguisquen sent referències de la nostra identitat territorial, apostant per les mesures necessàries per a la transició energètica i la sostenibilitat ambiental.

A la comarca de l’Horta Sud concentrem gairebé mig milió de persones i som el tercer nucli industrial més important del País Valencià, amb més de seixanta polígons i més de 2.500 indústries. Açò suposa més del 9% del teixit empresarial del nostre territori. A tall de referència, només en el que portem de 2021 s’han firmat més de 21.000 contractes en indústries de la comarca.

A més, tenim un model molt particular: conformat per moltes empreses xicotetes, la majoria d’elles amb formes productives artesanals. Preservant la identitat històrica i territorial de la comarca.

Amb tots aquests elements, se’ns obrin grans oportunitats. Però necessitem treballar conjuntament, i de forma incansable, empreses, institucions públiques, universitat i teixit associatiu.

Cal que reforcem la nostra identitat, sota el paraigua d’una marca conjunta que ens unisca i ens enfortisca. Però la marca ha d’anar lligada a una modernització imprescindible. Tenim tots els elements de la nostra part per convertir-nos en un territori referent a nivell industrial, ara cal encaixar les peces i treballar. Treballar molt. Junts i juntes. I fer-ho d’acord amb el que estableix el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana 2018-2023, que posa de manifest la necessitat de fomentar els clústers territorials i associatius, com el Foro Empresarial de l’Horta Sud.

També cal adequar la formació a les necessitats de les indústries del territori. A l’Horta Sud tenim, fins i tot, una universitat: Florida Universitària. Cal que treballem conjuntament amb la universitat per aprofitar el talent que tenim al nostre territori, i que moltes vegades ha d'anar-se'n a estudiar fora perquè els plans d’estudis no estan alineats amb les necessitats empresarials o anar-se'n a treballar fora perquè ací no troben oportunitats laborals. Necessitem que el talent es quede, i amb unes condicions de treball dignes.

Ara s’obri una altra gran oportunitat: repensar el model econòmic i aprofitar els fons europeus. Hem de sumar esforços per aconseguir que aquests arriben a la nostra comarca, però que arriben en projectes compartits i il·lusionants per a tots els actors, coordinats per les associacions empresarials.

Tot açò només ho aconseguirem treballant de la mà. Amb una coordinació i un debat constant. Necessitarem també tot el suport de la Generalitat Valenciana per a poder millorar la planificació i ordenació de les nostres empreses, i una forma factible i efectiva seria traslladant algun dels òrgans de planificació existents a la nostra comarca. Teixint sinergies, buscant oportunitats i aprenent els uns dels altres. I aquest camí ha començat ja. Per açò ens hem emplaçat indústries, institucions públiques i associacions el pròxim dijous a Catarroja. Perquè #SeràEconomiaSostenible, #SeràHortaSud.