La Generalitat demana autorització al TSJ per implantar el passaport COVID en hoteleria i oci

Estaran exempts els locals amb capacitat inferior a 50 persones

per NLV

Societat, Política

El president de la Generalitat, Ximo Puig | Rober Solsona | EP
El president de la Generalitat, Ximo Puig | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el govern valencià demanarà autorització al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) per implantar el conegut com a «passaport COVID» als establiments d'hoteleria i oci amb capacitat superior a 50 persones i en espais dedicats a activitats recreatives i atzar amb servei de restauració. També caldrà per fer visites a residències de majors i hospitals.

Així ho ha explicat Puig després de la reunió que ha mantingut aquest dijous la Taula Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 a causa de l'augment de contagis al País Valencià, que aquest dimecres va assolir una incidència acumulada de 150 casos per cada 100.000 habitants.

Una vegada autoritzada la mesura, entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) per un termini de 30 dies. La «idea inicial» és que estiga vigent el dia 3 de desembre.

En cas que s'autoritze, s'exigirà també per a celebracions, esdeveniments i festivals de música en espais interiors o a l'aire lliure quan no siga factible utilitzar la mascareta en tot moment.

Per accedir a aquests espais, les persones hauran d'acreditar que compten amb la vacunació completa, una PCR negativa en les últimes 72 hores o un test d'antígens negatiu en les últimes 48 hores, així com un diagnòstic de superació de la pandèmia en els últims sis mesos.

Els locals, a l'entrada, tindran un cartell indicatiu de la necessitat d'acreditar el passaport COVID, que podrà presentar-se en paper o en el mòbil acompanyat d'un document identificatiu. Puig ha precisat que no es conservaran dades ni s'elaboraran fitxers amb aquesta informació per protegir la privacitat de les persones.

Se sol·licita la col·laboració dels cossos i forces de seguretat i, per a això, divendres que ve es convocarà la junta de seguretat. L'incompliment de la mesura estarà subjecte al règim sancionador específic de les mesures contra el coronavirus. Aquest divendres s'aprovarà el decret llei corresponent per concretar les sancions.

La decisió del Consell, segons ha destacat Puig, persegueix dos objectius: «Generar espais més segurs i lliures de persones no vacunades» i «convéncer eixes persones perquè facen el pas responsable que ja han donat nou de cada deu valencians». «És un exercici de ciutadania», ha subratllat.

L'anunci es produeix després de les reunions que ha mantingut la Conselleria de Sanitat Universal amb representants dels sectors afectats durant els últims dies. Aquest dimecres, les principals associacions empresarials van mostrar el seu suport a impulsar el passaport COVID en lloc de restriccions com a limitacions d'aforaments i horaris.