Alacant aprova l'Ordenança de Convivència amb el rebuig de l'oposició i el suport de Vox

PSPV, Compromís i Unides Podem la qualifiquen de «vergonyosa, cruel i inhumana»

per NLV

Territori, Política

Alacant aprova l'Ordenança de Convivència amb  el rebuig de l'oposició i el suport de Vox
Alacant aprova l'Ordenança de Convivència amb el rebuig de l'oposició i el suport de Vox

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha donat llum verda aquest dijous en sessió ordinària a l'aprovació inicial de l'Ordenança de Convivència Cívica en el text original impulsat per la junta de govern, sense esmenes i entre mostres de repulsa de PSPV, Compromís i Unides Podem i d'entitats socials de la ciutat.

Aquesta mesura té com a objectiu, segons recull el contingut, preservar l'espai públic com un «lloc de convivència», en el qual totes les persones puguen desenvolupar en llibertat les seues activitats de lliure circulació, d'oci, de trobada i d'esbarjo, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions i de formes de vida diverses existents a Alacant. L'ordenança contempla l'incompliment de la normativa amb un quadre de sancions lleus, greus i molt greus.

La mesura ha tirat avant amb el suport de l'equip de govern de PP i Ciudadanos i de Vox —15 vots— i el rebuig de PSPV, Compromís i Unides Podem —13—. A més, s'han refusat totes les al·legacions i esmenes presentades per aquests grups, tant a la totalitat com parcials al text inicial.

Els grups de l'oposició han expressat la seua repulsa a aquesta ordenança, que han qualificat de «vergonyosa, cruel i inhumana», perquè denuncien que busca sancionar les dones víctimes del tràfic i d'explotació sexual així com persones que viuen al carrer.

Així mateix, en la sessió han intervingut diversos col·lectius socials, com ara Migrants en Acció i CCOO en representació d'entitats de la ciutat, per demanar-ne la paralització, ja que seria una «problemàtica afegida» i no una solució per a les dones víctimes d'explotació i persones que viuen en la via pública en condicions de vulnerabilitat.

«Més civisme»

En la seua intervenció, el regidor de Seguretat, José Ramón González, ha assenyalat que es tracta d'una «bona ordenança per preservar els espais públics, aconseguir més civisme i actuar contra la mendicitat» i ha retret que el PSPV critique una normativa que està en funcionament en altres ciutats on governa.

«És una hipocresia que ratlla l'inacceptable. Aquesta mesura busca regular i establir un marc normatiu social per donar una cobertura a les persones necessitades i tindre una eina jurídica perquè la Policia Local puga actuar, resoldre conflictes ciutadans, actuar contra la mendicitat i regular l'ús d'espai públic», ha explicat.

«No permetrem que les màfies que trafiquen amb dones facen el que els dona la gana i ho farem de la mà dels Serveis Socials, estudiant cada cas amb les prestacions necessàries», ha afegit.

«Hipocresia i indecència»

El portaveu de Compromís, Natxo Bellido, ha asseverat que «sense dubte no hi havia dia menys indicat que el 25N per aprovar aquesta ordenança» i ha qualificat d'«hipòcrita» l'edil d'Igualtat, María Conejero (Cs), per penjar una pancarta institucional en contra de la violència masclista i després «colpejar ací les dones que són també víctimes d'una altra violència».

«Aquesta normativa és un desficaci i és cruel i està impulsada pel bipartit de PP i Vox. És un dia trist. PP i Vox inauguren un nou mandat i a Ciutadans només li queda fer desficacis», ha agregat. «Vostés pensen que les persones que viuen al carrer podran millorar amb aquesta ordenança? No ho esmenten, perquè igualar puters i dones que exerceixen la prostitució és una vergonya», ha dit. A més, ha afegit que la posició de la regidora d'Acció Social, Julia Llopis, «frega la indecència».

Igualment, el portaveu d'Unides Podem, Xavier López, ha ressaltat que són «desenes de col·lectius els que diuen que aquesta ordenança és una vergonya, un error històric i una taca en la història de la ciutat». «És un text amb olor de naftalina, que ens col·loca més prop de Polònia que dels països que defensen els drets humans. Alacant serà un lloc més insegur per a les dones que són víctimes d'explotació sexual i espenten la Policia a actuar de manera arbitrària», ha criticat.

També ha afirmat que l'equip de govern «el que vol és guardar les prostitutes davall de la catifa i enviar-les als polígons industrials». «M'hauria agradat dirigir-me personalment a la senyora Conejero, però no ha tingut la vergonya de vindre —presencialment en el saló de plens— després de penjar la pancarta pel 25N», ha dit.

Finalment, l'edil del PSPV, Llanos Cano, ha manifestat que PP i Cs «troben a faltar Sonia Castedo [exalcaldessa del PP] perquè recuperen el projecte de la seua ordenança» i l'haurien d'haver anomenada «Castedo Plus».

«Aquesta normativa de convivència només té el nom, ja que per posar-la en marxa cal que vinga acompanyada d'una sèrie d'actuacions», ha ressaltat Cano, qui ha explicat que el PSPV, amb les seues esmenes, «no té intenció de sancionar i perseguir els més vulnerables».