Denuncien la participació de Puig i Mollà en un fòrum que «blanqueja» empreses contaminants

Plataforma Frenem la Contaminació recorda que BP Oil, Iberdrola i UBE són algunes de les empreses més contaminants del País Valencià

per NLV

Territori, Política

Polígon del Serrallo de Castelló de la Plana | Arxiu
Polígon del Serrallo de Castelló de la Plana | Arxiu

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Plataforma Frenem la Contaminació ha fet públic un comunicat en què considera que l'assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá, «en l’esdeveniment tristament anomenat III Ecofòrum organitzat per El Periódico Mediterráneo  i en el qual participen UBE, Iberdrola i BP Oil (entre altres) com a firmes compromeses amb el medi ambient, suposa un lamentable exercici de permissibilitat i "compadreo" de les administracions públiques quant a les activitats contaminants que aquestes empreses desenvolupen al polígon del Serrallo de Castelló de la Plana».

La trobada se celebrarà aquest dimarts i aquest dimecres al Paranimf de la Universitat Jaume I i tindrà com a fil conductor el canvi de paradigma en la reconstrucció econòmica del País Valencià. També hi col·laboren l'Ajuntament de la capital de la Plana Alta, la Diputació, la Conselleria d'Agricultura i l'UJI. Així mateix, hi participen, a més de les tres companyies esmentades, Porcelanosa, Pamesa, Logifruit, Aerocas, Grup Gimeno, PortCastelló, FCC Medi Ambient, Grup Simetria, Cespa i Global Omnium, Reciplasa i Enerhi.

A més, assenyala el col·lectiu, assistiran a la cita el president de la Diputació de Castelló, José Martí; el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, i el diputat de Sostenibilitat i regidor de Gestió Integral de Residus de l'Ajuntament de Castelló de la Plana i president de Reciplasa, Ignasi Garcia.

La plataforma explica que «multinacionals com aquestes no només disposen de tots els recursos i diners per comprar-se una imatge verda a mida, sinó que comptem amb la connivència d’uns governs que els acompanyen, donant així veracitat al seu rentat de cara». Mentrestant, recorda, «BP Oil, Iberdrola i UBE són responsables, entre altres, de l’emissió de 2.273.679 tones de CO₂ el 2019, segons declaren al Registre Estatal d’Emissions i Fonts Contaminants (PRTR Espanya), sent aquest el segon punt d’emissió de CO₂ del País Valencià».

En aquest sentit, continua, «amb la participació en aquests actes d’ecoblanquejament, les institucions mostren que el seu model de lluita contra l’escalfament global s’assembla perillosament al d’algunes de les empreses que més contaminen el nostre territori, mentre es posen de perfil davant les demandes ciutadanes que demanen control, transparència i mesures contundents davant un dels punts més contaminants del País Valencià, com és el polígon del Serrallo».

Per tant, la Plataforma Frenem la Contaminació mostra «l’absolut rebuig a aquestes pràctiques de neteja d’imatge verda de les empreses» i exigeix a les institucions «que es posen veritablement del costat de les persones i que vetllen per la salut, per la vida i per la defensa de la terra; que demanen responsabilitats a aquells que trepitgen la vida pels seus propis beneficis econòmics; que revisen el seu model de lluita contra la contaminació; que abandonen els discursos buits i prenguen mesures directes sobre els majors nuclis contaminants, i que deixen de col·laborar a l’ecoblanquejament de les empreses que més contaminen el nostre entorn».