Rafa Xambó presenta «La dansa d'un temps nou» a la Sala Russafa

El músic torna als escenaris aquest dimarts en un concert especial amb una nova banda

per NLV

Cultura

Rafa Xambó | Foto Prats i Camps
Rafa Xambó | Foto Prats i Camps

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Aquest dimarts, 30 de novembre, a les 20 h, Rafa Xambó presentarà el seu nou treball discogràfic a la Sala Russafa del Cap i casal. Veterà de l'escena musical del País Valencià, va començar la seua carrera als anys 70 i, després d'un llarg període de retir artístic, la va reprendre al tombant de segle. Des de llavors, amb sis discos editats, el músic, professor i escriptor s'ha fet amb un lloc destacat en la música valenciana gràcies al compromís i altura intel·lectual dels seus treballs.

Ara trenca set anys de silenci musical amb l'àlbum La dansa d'un temps nou, desenvolupat durant la pandèmia. «Vaig estar molt ocupat durant un temps i vaig deixar de compondre. Però, quan vaig deixar arrere algunes obligacions i em vaig alliberar una mica, va començar a formar-se al meu cap la idea de fer un disc. Al principi, vaig pensar a versionar aquelles cançons que m'havien marcat perquè temia haver perdut la mà», admet el músic i sociòleg. «El sorprenent és que, a mesura que vaig anar treballant amb els temes d'altres artistes, van començar a sorgir idees pròpies i vaig passar a compondre. Va ser tot rodat i, en menys d'un mes, el disc estava llest», recorda Xambó, qui va decidir rebaixar el nombre de versions a sis, incloent-hi a artistes que havien marcat la seua vocació musical, com ara Ovidi Montllor, Raimon o The Beatles, al costat de referents de la cançó protesta americana com Woody Guthrie i famoses adaptacions musicals de poemes d'autors com Nâzim Hikmet o Manel Marí.

A aquestes, hi va sumar sis noves composicions. Per a aquesta part del disc va crear algunes de les lletres i altres les va amprar de poetes en llengua catalana pels quals sent una gran admiració, com ara Anna Montero, María-Mercé Marçal o Txema Martínez.

El resultat és un conjunt de cançons que parlen de la necessitat de canviar davant el toc d'atenció que suposa per a la humanitat la pandèmia. «Això que ens ha passat és un símptoma clar que, si no canviem d'actitud, si no modifiquem la manera de relacionar-nos amb el planeta i altres espècies, però també entre nosaltres, deixant arrere el capitalisme econòmic i emocional, anem cap a la catàstrofe», adverteix el compositor.

Per això, La dansa d'un temps nou aposta per l'ecologia, les relacions humanes, la reivindicació de la dona. Una cosa que es percep no sols en les lletres de les cançons pròpies i versions, també en la manera de presentar el disc, acompanyat per un conjunt de músics de participació majoritària femenina, amb Lucía Zambudio (guitarra elèctrica), María López (baix elèctric), Eva Català (bateria) i Salva Vázquez (piano i teclats).

Amb aquesta nova banda, Xambó torna als escenaris en un concert especial, que inclou la projecció de fotografies que reflecteixen la dicotomia entre l'interior i l'exterior, tan palés durant la pandèmia. Es mostra a través de fotografies fetes per ell mateix de paisatges d'horta en contraposició a les vistes que ofereixen les finestres de la seua llar. Un altre element extra d'aquest concert de presentació és la intervenció de la ballarina Noelia Liñana, que acompanyarà les cançons amb les seues coreografies.

Una actuació que marca una nova etapa per a aquest compositor i intel·lectual valencià, que troba en la música una via d'expressió i conscienciació.