La justícia autoritza el passaport COVID al País Valencià

Caldrà per accedir a locals d'oci i hoteleria amb més de 50 persones, festivals de música i esdeveniments, i visitar hospitals i residències

per NLV

Societat

La justícia autoritza el passaport COVID al País Valencià
La justícia autoritza el passaport COVID al País Valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha autoritzat l'exigència de l'anomenat passaport COVID per accedir a establiments d'hoteleria, restauració i oci amb aforament superior a 50 persones, festivals de música i esdeveniments i celebracions amb més de 500 assistents, així com per visitar pacients i interns a hospitals i residències, entre altres activitats.

Aquestes disposicions estan contingudes en la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal, amb data del passat 25 de novembre, i estaran en vigor durant 30 dies després de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

El TSJ considera que són mesures «equilibrades», ja que se'n deriven «més beneficis per a l'interés general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte», al mateix temps que compleixen el «judici constitucional de proporcionalitat».

L'acte, donat a conéixer aquest dilluns, repassa la recent jurisprudència del Tribunal Suprem sobre l'exigència del certificat de vacunació, presentació de prova diagnòstica negativa (PCR o test d'antígens) o justificant d'haver passat la malaltia per accedir a determinats establiments.

Els magistrats argumenten que aquestes mesures són idònies per reduir el risc de transmissió del virus als interiors d'aquells llocs on, per la seua idiosincràsia, no és possible fer un ús continu de la mascareta.

La resolució al·ludeix a les dades científiques recollides en l'informe epidemiològic aportat per la Generalitat, que avalen que el risc d'infectar-se és menor entre vacunats que en no vacunats i que, en cas d'infecció, la transmissió de la COVID-19 és molt menor entre persones vacunades.

Les mesures, per tant, són necessàries, ja que no se'n coneixen altres «per aconseguir el propòsit amb igual eficàcia», i resulten «indispensables si es vol obtindre l'objectiu de reduir o -almenys- minimitzar l'increment de la transmissió del virus», precisa el Tribunal.

A més, l'exigència del certificat COVID busca evitar que s'arribe «a l'escenari de noves restriccions de drets fonamentals molt més intenses de la qual ací es tracta» i l'anunci de la seua implantació ja ha incentivat la vacunació.

El TSJ entén que la mesura resulta igualment proporcionada perquè «amb prou faenes produirà afectació a l'activitat econòmica» i fins i tot «pot facilitar-la», de manera que obté «un bon encaix de les dues peces més importants (salut i economia -per aquest ordre-) d'aquest insòlit puzle que representa l'actual pandèmia».

«El nostre Alt Tribunal -reflecteix la interlocutòria en al·lusió a la jurisprudència del Suprem- entén que aquest tipus de mesura suposa una limitació tènue de determinats drets fonamentals que, en ser enfrontada amb la poderosa presència d'altres drets fonamentals -com la vida o la protecció de la salut-, aporta una justificació objectiva i raonable per a la seua adopció», assenyala la resolució.

Tendència ascendent de contagis

El TSJ considera a més justificada la implantació del passaport COVID a tot el País Valencià en vista de la tendència homogènia ascendent i generalitzada de la corba pandèmica arreu del territori, la previsible mobilitat dels ciutadans davant la proximitat de Nadal i l'aparició de noves variants del Sars-Cov-2.

Quant a l'exigència per visitar hospitals i residències, tant públics com privats, els magistrats recorden que en aquests àmbits es produeixen «contactes pròxims i perllongats» entre pacients i visitants i en ells es troba «la població més vulnerable» i, a vegades, persones amb una immunitat a la malaltia disminuïda.