Intersindical Valenciana amb més veu i més força

per Vicent Maurí

Veus

Intersindical Valenciana amb més veu i més força
Intersindical Valenciana amb més veu i més força

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Alboraia ha acollit el mes de novembre una àmplia representació de delegades i delegats d'Intersindical Valenciana que representaven vora 23.000 persones afiliades en el VI Congrés del nostre sindicat. Tinguérem la sort de gaudir de la presència de nombroses delegacions sindicals, socials, institucionals i polítiques que amb les seues paraules constataren un reconeixement merescut al nostre treball, alhora que projectaren un alè de coratge per continuar alçant la veu amb més força. Efectivament, aquest aplec ha significat un punt d'inflexió en el camí per configurar un referent sindical valencià, de classe, feminista, autònom i assembleari al País Valencià. Sense cap mena de dubtes, Intersindical Valenciana avança a bon pas per esdevenir un sindicat representatiu, segons estableix l'actual legislació laboral. Sabem, però, que la regulació per determinar la representativitat sindical està feta a mida del sindicalisme de concertació i és un element més del pacte de la transició política per tal d'apuntalar el bisindicalisme i per garantir la pau social. Tot i el blindatge, aquesta aliança ha fracassat a Euskal Herria i a Galiza, i també ho ha fet en molts sectors com ara l'ensenyament o les administracions públiques. Nosaltres, malgrat les dificultats i adversitats en què topem, anem per feina com hem fet sempre des de la nostra constitució. Perquè la nostra veu és la nostra força i aquesta és la veu de la classe treballadora en tots i cadascun dels àmbits de la negociació col·lectiva i de la participació institucional.

Com deia l'Ovidi Montllor «Perquè ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer. Vostra raó es va desfent, la nostra esforça, creixent». Sí. Conscients de l'explotació, volem fets concrets i tangibles que milloren la vida de les treballadores i treballadors i del conjunt del poble valencià. Volem unes polítiques valentes que afavorisquen els interessos de la majoria. És per això que en les ponències aprovades al congrés per unanimitat o per majories superiors al 90%, es fan propostes concretes per aconseguir-ho, com ara: defensar els interessos econòmics i sociopolítics de les treballadores i treballadors, de la gent jove, de les dones, de les persones nouvingudes i dels pensionistes. Urgeix assumir la perspectiva de gènere de manera sistèmica i transversal, treballar per un marc valencià de relacions laborals i protecció social que configure un nou model de relacions laborals i un nou sistema de protecció i empoderament social, establir un nou model productiu sostenible i reindustrialitzar la nostra economia. Veiem necessari reduir la jornada laboral, redistribuir el temps de treball i racionalitzar els horaris, la jornada i el calendari laboral. Blindar i potenciar els serveis públics, assolir la sobirania fiscal que acabe amb l’espoli i la manca d’inversions, impulsar una reforma fiscal progressiva que garantesca la justícia fiscal, defensar el nostre territori i el medi ambient i impulsar la normalització lingüística mitjançant una llei d’igualtat lingüística, són prioritats per al Sindicat.

El congrés ha servit per fer balanç del treball fet al llarg dels darrers cinc anys; una comesa que s’ha valorat satisfactòriament en el moment en què l'informe del Secretariat es va aprovar per unanimitat i que ens ha servit per posar les bases per la nostra acció sindical a curt, mitjà i llarg termini. La nostra aposta és configurar un espai sindical i social unitari, plural, des de baix, per capgirar la situació que caracteritza el món laboral valencià i per defensar els interessos de la classe treballadora, millorar les seues condicions laborals i de vida, i avançar envers una societat més justa, més igualitària, més feminista, sense discriminacions i respectuosa amb el territori i el medi ambient. També hem decidit avançar en la millora de la nostra organització i el nostre treball per enfortir Intersindical i poder defensar amb més impuls les persones, les que són afiliades i les que no ho són. Una dedicació que volem estendre a tots els àmbits del món del treball per refermar la lluita contra l’explotació, la desigualtat, la precarietat, la pobresa, l'exclusió i l'espoli. En definitiva, revertir la despossessió de les persones més vulnerables del nostre poble valencià.

Fet i fet, el congrés ha servit per acordar un treball organitzatiu que aprofundesca en la cohesió i que ens servirà per anar creixent on estem i establir-nos on ens necessiten. Només així enfortirem i dinamitzaren l’organització, els diferents òrgans i estructures sindicals. La nostra vida sindical partirà com sempre de les assemblees com a espais de decisió, i caldrà adequar les estructures a les necessitats de les treballadores i treballadors. L'impuls de la territorialitat, la participació i la sobirania de les seccions sindicals, sindicats confederats i afiliació, el treball internacionalista per coordinar les respostes a les polítiques neoliberals i l'aposta pel feminisme com a pilar fonamental de l’organització i de l’alliberament de la classe treballadora, han de ser l'objectiu clau del sindicalisme de classe com el nostre.

El VI Congrés de la Intersindical Valenciana ha estat el congrés que serà recordat per totes i tots per ser una mostra del gran treball fet, però també de la cohesió, unitat, pluralitat i diversitat de l’organització, valors que ens caracteritzen i que preservarem com les millors eines per al nostre futur. Els nous òrgans col·legiats triats seran, sense cap dubte, els garants de la consolidació i del creixement de la nostra veu i tenen i tindran el suport del conjunt de la Intersindical Valenciana, dels sindicats que hi formen part, de tota l’afiliació i també dels que, com jo, hem deixat aparcades les responsabilitat sindicals. No tenim cap dubte que Intersindical Valenciana està preparada i en les millors condicions per fer un pas quantitatiu i qualitatiu, ha estat evident en aquest congrés, i convertir-nos en un sindicat representatiu de les treballadores i treballadors valencians, per ser el motor necessari que millore les condicions laborals de la classe treballadora, les condicions de vida del conjunt de la nostra societat i per guanyar majors espais d’autogovern que ho propicien. Intersindical Valenciana continuarà fent camí per combatre les injustícies amb més veu i més força.