El vent, la música i la paraula van prendre el matí a l'Elca, a Oliva [Galeria fotogràfica]

Diumenge passat es van lliurar els premis del I Certamen Internacional de Poesia Francisco Brines

per Miquel Pallarés

Cultura, InfoLlibres

Foto Miquel Pallarés
Foto Miquel Pallarés

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El vent, la música i la paraula van prendre l'Elca, a Oliva (la Safor), el matí de diumenge passat. La paraula escrita sobretot, ja que es lliuraven els guardons del I Certamen Internacional de Poesia Francisco Brines a la que va ser la residència del poeta i ara és la seu de la Fundació que porta el seu nom. També la música va tindre un paper destacat de la mà del trio format per Tomàs Estornell (flauta travessera), Cristina Bernal (violoncel) i Telmo Gadea (piano), que va iniciar l'acte amb la peça A la voreta del mar, amb arranjament de Josep Alborch, tal com es pot veure en aquesta galeria fotogràfica

A continuació, la directora executiva de la Fundació Francisco Brines, la poeta Àngels Gregori, va donar la benvinguda a autoritats i familiars, i reivindicar de manera contundent i subtil alhora aquest certamen a partir dels mots i la il·lusió del mateix poeta, que va oferir la necessària «generositat per descobrir les obres de nous creadors que mereixen una oportunitat de ser llegits». Gregori també va parlar d'un segon desig igualment insistent de Brines, que fora «en les dues llengües: en castellà, la seua llengua literària, i en valencià, la llengua del seu poble». «Un exemple i un model de feliç convivència lingüística, com era la seua poesia, un instrument ètic i moral per abraçar l'altre», va dir la poeta.

Tot seguit, l'escriptor i periodista Fernando Delgado, amic personal de Francisco Brines i membre del jurat de la modalitat en castellà, va fer una intervenció igual de profusa i emocionant. Les seues primeres paraules va ser per recordar l'escriptora Almudena Grandes, recentment traspassada: «Un motiu d'emoció radical: beneïda l'Almudena!». Després va reviure els darrers moments que va passar amb Brines, moments intensos que va gaudir fa pocs mesos, «ací mateix, on ens trobem hui». A més, va repassar les qualitats, condicions i altres aspectes de la figura literària de Brines.

Abans del lliurament dels premis, el regidor de Cultura d'Oliva, Julio Llorca, va fer un breu parlament seguit. La presidenta i la secretària de la fundació, Mariona Brines i Rosa Mascarell van procedir a l'entrega del guardó en la modalitat en català a José Luis García Herrera, pel poemari El somrís trist de Sylvia Plath, i del guardó en la modalitat en castellà a Francisco José Martínez Morán, per l'obra titulada No.

Els discursos d'agraïment dels premiats van ser igualment fèrtils i fecunds. Un en català i l'altre en castellà, van coincidir a remarcar detalls de les respectives relacions amb la poesia i amb Brines en particular. Al mateix temps, van aprofitar l'ocasió per revelar-nos part del procés creatiu i els motius pels quals continuen fent poesia.

Finalment, l'alcaldessa d'Oliva, Yolanda Balaguer, es va sumar al reconeixement i les felicitacions als dos premiats i va destacar la voluntat del fill predilecte de la ciutat, Francisco Brines, per crear «els dos certàmens de poesia, en valencià i en castellà, amb l'objectiu principal de promocionar la poesia i poetes en les dues llengües».

Per acabar, els membres del Conservatori Professional de Música Josep Climent d'Oliva, els músics anteriorment citats van retre homenatge a Francisco Brines amb l'estrena de l'obra Mestre Brines, de Joan Alborch. La peça s'inspira en El retaule de mestre Pedro, que Manuel de Falla va dedicar a Miguel de Cervantes.