Convoquen una marxa a peu de Favara a Tavernes en protesta per la «greu crisi del costos» del sector agrari

La Unió de Llauradors proposa al Ministeri mesures per disminuir l'impacte a les explotacions

per NLV

Societat, Política

Convoquen una marxa a peu de Favara a Tavernes en protesta per la «greu crisi del costos» del sector agrari
Convoquen una marxa a peu de Favara a Tavernes en protesta per la «greu crisi del costos» del sector agrari

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Diverses organitzacions agràries han convocat una marxa a peu entre Favara (la Ribera Baixa) i Tavernes de la Valldigna (la Safor) aquest divendres per protestar contra la «greu crisi de costos» que travessa el sector agrari.

Una de les entitats convocants, la Unió de Llauradors, ha traslladat al Ministeri d'Agricultura, a través de la seua organització estatal Unió d'Unions, un informe en el qual es recull l'avaluació, conseqüències i propostes de millora.

L'entitat remarca en el seu informe el «desmesurat increment dels costos de l'energia (gasoil B, electricitat), dels pinsos per a la ramaderia, de llavors i plançons, dels fitosanitaris i de la resta dels inputs productius, el més escandalós d'ells el de l'electricitat, que s'ha multiplicat per cinc en un any, o el dels fertilitzants, amb una pujada de més del 70%».

Enfront d'aquesta escalada de costos de producció «sense precedents», proposa al Ministeri una sèrie de mesures que busquen disminuir l'impacte d'aquest increment de costos a les explotacions. Entre aquestes, plantegen mesures d'àmbit fiscal, com ara rebaixes en els mòduls de l'IRPF, increment del percentatge de deducció de despeses de difícil justificació en estimació objectiva o reducció de costos d'entrada en l'estimació del rendiment net. I recorda al Ministeri que són mesures que ja s'han aplicat davant situacions de crisis similars.

L'organització considera, a més, que s'hauria d'aprovar l'aplicació de tipus reduïts de l'IVA als inputs agraris, tal com permet la Directiva europea que regula aquest impost. «Algunes d'aquestes mesures, com ara la reducció de l'IVA dels inputs ja les hem proposades en el marc de les negociacions de la Llei de Pressupostos», indica la Unió, «encara que és un senyal de la no disposició del govern espanyol a fer costat al sector, que no les hagen acceptades al Congrés cap dels dos partits que el sustenten».

Altres mesures que haurien ajudat a frenar l'escalada de preus en el sector són, per exemple, en el cas del regadiu, que el govern espanyol haguera complit el seu compromís de regular el contracte de doble potència per al regadiu o considerar l'eliminació dels royalties en les llavors utilitzades per l'agricultor. D'altra banda, l'organització insisteix també que la Comissió ha de procedir com més prompte millor a suspendre el Reglament sobre beneficis a la importació de fertilitzants nitrogenats procedents de Rússia, els Estats Units i Trinitat i Tobago per flexibilitzar el seu preu a la UE.

La situació actual, sense mesures per part del Ministeri, dona lloc a un diagnòstic clar per a la Unió, «les dades indiquen que, si bé està augmentant el preu pagat pel consumidor i el preu percebut pel productor, aquestes pujades no són més que tímids avanços enfront de la desbocada pujada de preus de costos de producció» i diagnostiquen que «la pujada dels costos de producció l'està assumint agricultors i ramaders a costa d'una rendibilitat que, abans del començament de la crisi, ja era desastrosa, i això s'està traduint en un augment de tancament d'explotacions en els diferents sectors, com ara el boví de llet».

L'entitat assenyala que les mesures proposades ajudarien a pal·liar els efectes de l'increment desmesurat dels costos de producció, però no serien necessàries si l'estat espanyol s'haguera dotat d'una adequada reforma de la Llei de la Cadena Alimentària, per reforçar el poder de negociació dels productors a l'hora de repercutir els seus costos a les següents baules de la cadena «una cosa que amb la regulació actual no està complint-se», denuncia la Unió.