«Canal 7-7»: Et poden salvar la vida uns «walkie talkies» de joguina?

per Mikel Forcada

Veus

«Canal 7-7»: Et poden salvar la vida uns «walkie talkies» de joguina?
«Canal 7-7»: Et poden salvar la vida uns «walkie talkies» de joguina?

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Ja fa més de vint anys que a la majoria dels països de la Unió Europea qualsevol persona té el dret d’usar, sense haver de demanar llicència, radiotelèfons o «walkie talkies» amb un abast raonable: es tracta dels «walkie talkies» PMR 446. Els podem trobar fàcilment, per exemple, en grans superfícies d'electrodomèstics o d'esports, o de segona mà, i no són cars.

Aquests «walkie talkies» a més d'una joguina per a les criatures, són una veritable ràdio personal mòbil («personal mobile radio») que opera entre les freqüències de 446,0 i 446,2 megahertzs: d'ací el nom PMR 446. Del 2018 ençà hi ha setze canals PMR 446, però molts equips només en tenen els vuit originaris. Encara que quasi sempre els venguen en parelles, tots els equips sintonitzats en un canal concret es poden comunicar; no fa res que s'hagen comprat a banda.

Els equips homologats tenen una potència limitada (0,5 watts) i una antena incorporada (que no es pot canviar); això es fa per a limitar-ne l'abast i permetre que grups diferents de persones, allunyats entre si, puguen usar el mateix canal sense molestar-se (hi ha pocs canals). Per això, s'empren, per exemple, en hoteleria i comerç: a més de criatures jugant, potser sentireu converses sobre cambres, comandes i taules.

Però l'abast, en certes condicions, pot ser sorprenent. Si no ens separen obstacles com ara edificis, muntanyes o boscos espessos, no és difícil salvar desenes de quilòmetres. Per exemple, fa poc l'autor va mantenir còmodament una conversa entre el cim de la serra de Les Panses, en la Múrcia valencianoparlant i la platja de Sant Joan d'Alacant: seixanta-un quilòmetres. Si teniu uns «walkie talkies» d'aquests a casa, carregueu-los o poseu-los piles, aneu a fer una volta, si podeu a algun lloc elevat, i feu-hi experiments: potser us sorprendran.

Aprofitant aquestes característiques, i per a coordinar la recerca d'un muntanyer desaparegut en una zona sense cobertura de telèfon mòbil en la zona del Teide, en les Canàries, el 2014, va nàixer la iniciativa «Canal 7-7, Ràdio en Muntanya». Una iniciativa que pretén augmentar la seguretat de qui fa activitats de muntanya, i que a més de l'Estat Espanyol, s'ha adoptat també a Portugal («Canal 7-7 SOS Montanha») i a l'Estat francés («Canal 7-7 Radio Rando Montagne»); a Itàlia hi ha el canal 8-16 («Rete Radio Montana»). Als qui vivim al País Valencià del sud ens serà fàcil recordar-ho: els «walkie talkies» són «les banderes» (77) que podem agitar si ens hem perdut o necessitem ajuda.

Canal 7-7? Què vol dir el segon «7»? Per a evitar que ens molesten les converses d'altre grup, en la majoria dels equips podem seleccionar una espècie de «filtre», un «subcanal», en aquest cas el 7. Si seleccionem un subcanal que no siga el zero, només escoltarem aquelles persones que hagen seleccionat el mateix subcanal que nosaltres. Però, si hem seleccionat el zero o no hem seleccionat cap subcanal, escoltarem totes les converses del canal.

La idea de Canal 7-7 és que sempre que anem de muntanya portem un «walkie talkie» sintonitzat en el canal 7-7, situat a la part alta de la motxilla, per exemple: millor que en una butxaca. Pot servir per a coordinar les activitats d'un grup, o entre grups, però sobretot per a demanar ajuda. Per exemple, si algú té un accident on no pot telefonar al 112 perquè no hi té cobertura de cap operador de telèfon mòbil, pot demanar pel canal 7-7 l'ajuda d'algú que és en un altre lloc on sí que hi pot telefonar, perquè faça d'enllaç. Per això és important que molta gent conega la iniciativa i porte els «walkie-talkies» damunt.

Però també es poden usar per a altres activitats (en altres canals, si us plau): la facilitat per a parlar immediatament amb una altra persona prement només un botó els fa més còmodes que el telèfon mòbil quan un grup viatja en més d'un cotxe, o quan ens hem escampat per algun recinte gran com un parc. I funcionen en aquella casa rural on no hi ha cobertura mòbil!

Com s'han d'usar? Agarreu el «walkie talkie» fermament (sí, el vostre cos fa de «contraantena») i a un pam o pam i mig de la boca, amb l'antena ben vertical. Escolteu. Si no sentiu ningú, el canal deu ser lliure: premeu el botó de parlar, espereu mig segon, i feu la vostra crida, parlant clar i amb veu ferma; quan acabeu de parlar, espereu un altre mig segon abans de soltar el botó de parlar. Normalment, no cal que digueu «canvi» perquè la majoria dels equips transmeten un to quan solteu. Si algú en el mateix canal us sent, us podrà respondre. Deixeu sempre espai entre torns de paraula per si algú més s'hi vol fer present. Si no escolteu bé l'altra persona perquè el senyal és dèbil, podeu provar de moure-us uns centímetres d'on éreu: a voltes hi ha un lloc concret on una comunicació dèbil millora. Organitzeu-vos per a canviar de canal si hi ha altra gent.

Quins equips són els millors? Depén del vostre pressupost, però heus ací unes recomanacions. Compreu «walkie talkies» homologats, que tinguen subcanals i una pantalla llegidora on es veja clarament el canal i el subcanal, i que s'hi puguen seleccionar fàcilment amb les tecles. Si tenen els setze canals en comptes dels vuit habituals, millor: els canals alts solen ser més tranquils. Si podeu, elegiu els que tinguen una antena una miqueta més llarga: potser seran menys còmodes de portar, però tindran millor transmissió i recepció. També és bona idea que funcionen indistintament amb piles recarregables o amb piles normals: pot anar bé portar-ne de recanvi si no hi ha on recarregar-les en una excursió llarga. Mireu que els «walkie talkies» siguen robustos i agradables en la mà. Pagant més, es poden comprar equips impermeabilitzats o fins i tot submergibles si ho necessiteu.

Podeu fer un obsequi diferent aquestes festes de Nadal a familiars i amistats: un parell de «walkie-talkies». Contribuireu a l'eixamplament d'una xarxa de radiocomunicació ciutadana lliure, que es pot usar per al lleure o per al treball, però, que, a més, pot ser molt útil com a alternativa en cas d'emergència per un accident greu o una catàstrofe, si fallen les telecomunicacions d'accés públic.