Tal dia com hui del 1844 va aparéixer «La donsayna», revista satírica editada per Bernat i Baldoví

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1844 va aparéixer «La donsayna», revista satírica editada per Bernat i Baldoví
Tal dia com hui del 1844 va aparéixer «La donsayna», revista satírica editada per Bernat i Baldoví

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El primer de desembre del 1844 es va publicar el primer número de La donsayna, revista satírica editada per Josep Bernat i Baldoví amb la col·laboració de Josep Maria Bonilla i Pasqual Pérez Rodríguez.

Fins al 23 de febrer del 1845, van aparéixer 13 números editats a la impremta madrilenya Sanchiz. Els articles estaven escrits en valencià d'espardenya, és a dir, el valencià que es parla quotidianament al carrer, amb castellanització de moltes expressions i el to satíric i irònic heretat dels col·loquis del s. XVIII, i en castellà. Aquesta dualitat lingüística va aconseguir que es difonguera àmpliament entre un ampli sector de lectors. A més, el marcat caràcter satíric amb el qual narrava les diferents situacions diàries de la gent del carrer, va fer que la publicació fora molt ben acollida. 

La Donsayna ha tornat a eixir a la llum nombroses vegades gràcies a aquesta acceptació. El 1845 es va tornar a publicar per la impremta de Sanchiz, amb una caixa de text més gran i més il·lustracions. El 1877 va aparéixer una edició facsímil, encara que amb dues pàgines més, que no estan incloses en l'original. El 1910, el setmanari El Sueco va distribuir com a suplement una nova edició sense il·lustracions. El 1934, la impremta Palacios va traure una edició en rústica, en la qual s'inclouen a més de les dues pàgines finals, aparegudes per primera vegada en l'edició del 1845, il·lustracions diferents de les que s'havien publicat en edicions anteriors. El 1972, l'editorial Estel (València) va editar un facsímil de l'edició del 1845, i el 1992, París-Valencia (València) va reeditar en facsímil l'edició del 1910 del setmanari El Sueco.

Fonts:Biblioteca Valenciana Digital / Jaume Crespo, «Josep Bernat i Baldoví», Memòria Valencianista / Viquipèdia