Contra l’estigma

per Vicent Pons

Tribuna

Contra l’estigma
Contra l’estigma

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Des de març de 2020 al País Valencià estem fent front a una pandèmia que la nostra generació no havia conegut. La pandèmia de la covid-19 i els seus efectes han ocupat les portades i els sumaris de tots els mitjans del món.

Durant tot este temps i molt més abans, però, hi ha hagut una pandèmia que ha estat amagada, voluntàriament o involuntàriament, i que només començà a eixir de la foscor quan uns pocs valents i valentes van decidir explicar què els passava i com vivien. Parle de la pandèmia del VIH/sida.

Són moltes les persones que durant les acaballes del segle XX van vore morir les seues amistats i la seua família. En un principi hi havia poca possibilitat de supervivència, la troballa d'un remei farmacològic per a fer la vida més fàcil a les persones que conviuen amb el virus o la malaltia no fou tan ràpid com ha sigut la de la covid. I a més de tot el patiment, s'havia de patir l'estigma de patir VIH o sida. Són moltes les entitats al País Valencià que treballen pel benestar de les persones amb VIH o sida i que diàriament lluiten contra l'estigma a través de l'educació. Totes estes entitats, com ara el Comité Antisida, Lambda, Avacos i moltes més, s'organitzen a través del CALCSICOVA, a la qual Més – Compromís va atorgar Guardó Social del Mes, durant el passat Aplec del Puig, per la seua lluita de 40 anys contra esta pandèmia silenciosa.

Actualment, les persones que conviuen amb el VIH fan una vida plena amb un tractament farmacològic. La majoria de les persones són indetectables, ja que la seua càrrega viral és baixíssima i, per tant, són intransmissibles. Tradicionalment, l'estigma de les persones que conviuen amb el virus vingué per la cobertura que donaren els mitjans i les institucions del virus: «putes, ionquis i maricons» i per a molts seguix sent així. La realitat, però, va molt més enllà i la casuística és diversa.

Hem avançat molt, moltíssim. Fa 40 anys, ara, que a l'Estat espanyol es va detectar la primera persona amb VIH, ara cal que cridem ben fort contra l'estigma i la serofòbia. Cal molta pedagogia i educació sexual, per protegir-nos i protegir l'altri amb tots els mètodes a l'abast, cal conéixer la realitat per a fer del País Valencià un lloc millor per a viure per a totes, tots i totis.