14.553 persones conviuen amb el VIH i reben tractaments antiretrovirals al País Valencià

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, la Conselleria de Sanitat insisteix en la importància del diagnòstic precoç

per NLV

Societat

Prova per a l'autodiagnòstic del VIH | EP
Prova per a l'autodiagnòstic del VIH | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Un total de 354 persones van rebre un diagnòstic de VIH l'any passat al País Valencià i al voltant de 14.553 tenien cronificada la infecció, segons fonts de la Conselleria de Sanitat. Aquestes xifres situen la taxa valenciana en 6,99 casos per cada 100.000 habitants, un punt per davall de la mitjana estatal.

La majoria de nous diagnòstics del 2020 al País Valencià van ser homes, en una proporció de 5 a 1 respecte de les dones. En homes, la franja d'edat que va concentrar més casos va ser la de 20 a 44 anys, similar a la majoritària en dones (25-49 anys).

Respecte a la via de transmissió, les relacions sexuals sense protecció entre homes homosexuals i bisexuals van representar quasi la meitat dels casos. La transmissió va ser heterosexual en el 22,1% de casos.

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora cada primer de desembre, la Conselleria de Sanitat Universal insisteix en la importància del diagnòstic precoç no sols per frenar la destrucció del sistema immunitari de la persona afectada, sinó també per evitar transmetre el virus a unes altres. En aquest sentit, els antiretrovirals poden arribar a fer que la càrrega viral en la sang siga indetectable i els fluids sexuals que fins a aquest moment eren infectants deixen de ser-ho.

En aquest sentit, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha ressaltat que hui dia, amb els tractaments adequats, la infecció per VIH «es cronifica i la persona pot portar una vida tan normalitzada com amb qualsevol altre problema de salut». Per això, és «tan important diagnosticar-la i tractar-la com més prompte millor i, per a aconseguir-ho, cal véncer l'estigma social que fa que encara hi haja persones reticents a fer-se la prova». De la mateixa manera, ha demanat «superar altres clixés sense sentit com ara que la malaltia no va amb mi», ja que «basta una única exposició de risc perquè es produïsca la infecció».

Centres de prevenció

El País Valencià compta amb Centres d'Informació i Prevenció de la sida (CIPS), on professionals especialitzats informen de manera confidencial i anònima a qualsevol persona sobre tot allò que necessita saber sobre la infecció per VIH, la seua prevenció i transmissió, així com sobre qualsevol altra Infecció de Transmissió Sexual.

Així mateix, el personal dels CIPS indica quines són les mesures preventives que s'han d'adoptar per evitar la infecció pel VIH i quan s'ha de fer la prova de detecció de la infecció en cas que s'hagen mantingut pràctiques de risc.

Si el resultat revela que s'ha produït la infecció, el personal dels CIPS ajuda a afrontar el moment i ofereixen a la persona l'accés al nivell d'atenció sanitària que requereix. També informen dels recursos existents (sanitaris, socials, legals, les ONG...) i donen consell per evitar la reinfecció i la infecció d'altres persones.

L'any passat, els CIPS del País Valencià van atendre 16.956 consultes, amb una mitjana diària de 46, entre primeres visites, visites successives, consultes telefòniques i proves de VIH, efectuades per 12.110 persones. També en qualsevol centre de salut, els professionals de Medicina de Família poden oferir informació, dur a terme les proves pertinents o derivar la persona al recurs específic més adequat.