Pere Mayor abandona Més-Compromís perquè considera que hi ha hagut un «canvi de prioritats»

L'exlíder del Bloc creu que no defensa els interessos nacionals i socials del País Valencià

per NLV

Política

Pere Mayor abandona Més-Compromís perquè hi ha hagut un «canvi de prioritats»
Pere Mayor abandona Més-Compromís perquè hi ha hagut un «canvi de prioritats»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El que fora líder del Bloc Nacionalista Valencià, Pere Mayor, ha sol·licitat la baixa de Més-Compromís perquè considera que el moviment polític al qual es va dedicar durant anys «té poc a veure amb l'actual» i ha patit «un canvi de prioritats». Així mateix, pensa que la formació està actuant de «comparsa i palmer» i «s'ha deixat enganyar» en la qüestió de la reforma del finançament autonòmic.

L'exdirigent ha adreçat una carta a l'Executiva de la formació en la qual reconeix: «Fa ja prou de temps que trobe que el projecte polític que vaig contribuir a fundar amb l'objectiu bàsic de la defensa dels interessos nacionals i socials del meu País ha deixat aquests objectius com a prioritaris i els ha substituïts per uns altres que em costa de compartir».

«Combregar amb pedres de molí i deixar-se enganyar moltes vegades té sentit si a canvi el Poble Valencià aconsegueix un finançament just que li permeta mantindre uns serveis bàsics òptims. Si no és així -adverteix-, ja fa massa anys que ens deixem enganyar i participem de la festa d'un govern incapaç d'avançar en aquesta direcció, no té sentit i crec que per coherència he de dir prou i deixar-ho ací».

«Allà cadascú amb la seua consciència»

La carta continua: «Allà cadascú amb la seua consciència. Els fets parlen massa clar i el moviment polític al qual vaig dedicar tants anys de la meua vida ja té poc a veure amb l'actual. Fer de comparsa i finalment de palmer i deixar-se enganyar per qui ho ha fet en aquest tema sistemàticament, no crec que siga la millor manera de servir el meu País, que no és un altre que el País Valencià. Tot acaba quedant-se sempre en promeses i calendaris incomplits, amb poques engrunes ens conformem».

Mayor es declara «un nacionalista valencià convençut» i, a mesura que passen els anys i els fets, «encara ho soc més». «El partit ha canviat les prioritats i aquestes tenen molts actors, la defensa dels interessos del nostre país només en tenia un i sembla que s'està difuminant».

Per aquestes raons, «i tota una sèrie de fets puntuals» que les il·lustrarien, manifesta el seu desig de donar-se de baixa en Més-Compromís, «antic Bloc Nacionalista Valencià», conclou.

«Una decisió amarga»

Mayor ha reconegut en un entrevista  concedida aquest dimecres a 99.9 Plaza Radio que ha estat una «decisió amarga», encara que «meditada». «Et planteges que els millors anys de la teua vida els has dedicats a la creació d'un projecte polític. No estic penedit en absolut, perquè crec que ha tingut una funció, però no és agradable», ha admés. En aquest punt, ha comentat que ha rebut una resposta telemàtica a la seua petició de baixa i que aquest matí ha rebut whatsapps de gent que vol «prendre's un café, però ningú de la direcció».

A parer seu, quant a la reforma del sistema de finançament, «Compromís ha d'exercir la seua força on la té, que és a la Generalitat. Jo fa temps que hauria abandonat aquest govern, que podria continuar sent del PSPV i, segurament, amb Unides Podem, la docilitat del qual és encara més gran» cap als socialistes.

«El que valen són els fets, no les paraules. Pots dir missa, però quan portes més de set anys en un govern de la Generalitat al costat de PSPV i Unides Podem en aquesta legislatura, els fets parlen. Hauria estat disposat a engolir unes certes coses a canvi del tema substancial, que és el finançament, perquè sense això no pots fer polítiques socials, educatives i econòmiques que ajuden a la gent del teu país, però no s'ha avançat ni un pèl», ha insistit.

«Quan tu estàs en un govern que no avança, et pren el pèl i aguantes, acabes sent responsable d'això, i jo no vull ser còmplice d'una situació que denuncie fa trenta o quaranta anys», ha asseverat Mayor, que ha criticat també, més enllà de les forces polítiques, la «feblesa social valenciana».

Així considera que les organitzacions empresarials «també engulen el seu», igual que els sindicats i ha assegurat que va acudir a la manifestació pel finançament celebrada el 20 de novembre i li va donar la sensació que «els mateixos que convocaven no s'ho creien».