Mulet: «L'absolució dels acusats del Castor no impedeix que s'investigue el succés i es desmantelle la plataforma»

El senador de Compromís diu que, «almenys fins hui, no ha transcendit que els comptes contemplen una partida per fer efectiu el desmuntatge»

per NLV

Territori, Política

Representants de Compromís i de la Plataforma del Sénia davant de les instal·lacions terrestres del projecte Castor el passat 16 de juliol
Representants de Compromís i de la Plataforma del Sénia davant de les instal·lacions terrestres del projecte Castor el passat 16 de juliol

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha manifestat aquest dimecres que «el fet que l'Audiència de Castelló haja absolt dos simples directius de l'empresa que va dissenyar, construir i explotar, fins que hi va renunciar, el dipòsit Castor, no impedeix que es continue treballant per evitar futurs despropòsits similars, que suposen de fet una administració negligent dels recursos comuns».

Mulet ha assenyalat que «allí es van prendre decisions polítiques i administratives que van conduir al nefast final que tots coneixem d'aquest fiasco de la nostra enginyeria i és això precisament el que s'ha d'evitar que torne a ocórrer».

En aquest sentit, ha apuntat que «igual que el govern del Botànic està tractant de recuperar els diners robats i perseguint els responsables, l'actual govern espanyol ha de permetre que s'investigue el Castor al Senat, tal com reglamentàriament demana un grup de 25 senadors».

Per al senador valencianista, «no és una bona notícia que, amb la sentència de l'Audiència, s'intente avalar la correcció en aquest projecte i que no hi ha culpables del que va succeir, perquè se sabia àmpliament que ens trobàvem en una zona de cert risc sísmic». «Si la Justícia considera que no hi ha culpables, ara ha d'haver-hi un procés d'investigació parlamentària, per analitzar què va ocórrer i legislar perquè mai es torne a tirar a la mar milers de milions d'euros», ha afegit.

El representant de Compromís, que manté la necessitat que el Senat respecte els drets dels seus senadors a crear una comissió d'investigació sobre el Castor, reclama que «els partits de la Mesa desbloquegen la censura sobre el Castor i
complisquen el que permet el Reglament». «Que el PSOE ens deixe votar lliurement com va fer el PP en anteriors legislatures i decidisca el que vol votar, però que deixe de vulnerar els drets del grup de senadors que en el seu moment va demanar crear aquesta comissió i no l'obstaculitze», ha asseverat. «És una vergonya que continue oposant-se a permetre una investigació quan va votar a favor estant en l'oposició», ha recalcat.

Finalment, Mulet ha reclamat el desmantellament urgent i amb garanties de la infraestructura a la mar. «Aquest monstre inútil suposa un perill per a la navegació, continua tenint unes vàlvules que han arribat a la fi de la seua vida útil tal com ha reconegut el mateix govern espanyol», ha explicat.

La plataforma del Castor «no ens pot portar res bo, ni per a la navegació ni el turisme, i tampoc en la prevenció d'accidents, per la qual cosa el govern espanyol ha de complir amb l'anunci preelectoral que paradoxalment va fer la ministra Ribera que va ser qui va autoritzar aquest nyap i desmantellar el 2022 aquesta primera planta, ja que no ens consta fins al moment que en els PGE hi haja cap partida prevista per a aquest fi», ha conclòs.