Afectats pels terratrémols del Castor estudien recórrer la sentència absolutòria al Suprem

Han detectat diverses «incongruències, omissions, errors materials i manifestacions que podrien ser arbitràries»

per NLV

Territori, Societat

Afectats pels terratrémols del Castor estudien recórrer la sentència absolutòria al Suprem
Afectats pels terratrémols del Castor estudien recórrer la sentència absolutòria al Suprem

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

BCV Lex, que representa els interessos legals de l'associació APLACA, integrada per un grup d'afectats pels terratrémols ocasionats per la plataforma Castor en diversos municipis de la costa del Montsià i el Maestrat, ha assegurat que, després d'una anàlisi preliminar de la sentència absolutòria, ha detectat diverses «incongruències, omissions, errors materials i manifestacions que podrien ser arbitràries», per la qual cosa està estudiant recórrer-la davant del Tribunal Suprem.

BCV Lex ha assenyalat que resulta «incomprensible» que unes estrictes regles tècniques per al desenvolupament i explotació de la concessió -bàsicament, les bases del pla general d'explotació proposat pel concessionari, així com els paràmetres de l'operació, als quals es refereix explícitament l'article 4 del Reial decret 855/2008- «no siguen considerades com a normes d'obligat compliment i rellevants a l'hora de determinar la concurrència del tipus objectiu -contravenció de lleis o altres disposicions de caràcter general protectores del medi ambient, d'acord amb l'article 325 del Codi Penal vigent en el moment dels fets-».

En segon lloc, ha indicat que el Tribunal descarta l'existència del delicte en considerar que els fets no són de gravetat suficient, «com si la gravetat fora per si mateixa un requisit per a l'existència del delicte, quan en realitat no és més que un agreujant del tipus -quan les conductes pogueren perjudicar greument l'equilibri dels sistemes naturals o si les mateixes hagueren creat un risc de greu perjudici per a la salut de les persones-».

Pel que fa a les responsabilitats civils, els representants legals dels afectats consideren que el Tribunal «menysprea el sofriment de la població, considerant que l'alarma i preocupació generada no té entitat suficient per haver generat un mal quantificable». Simultàniament -ha afegit-, la sentència «confon el perjudici moral amb un perjudici corporal que no s'ha reclamat, tot això després d'haver sigut rebutjada la declaració testifical de la gran majoria d'afectats presents en el procediment com a associats d'APLACA».

Segons BCV Lex, la comunitat jurídica està «sorpresa» de com un expedient que consta de huit toms i més de 17.000 folis «ha sigut despatxat en una sentència de tot just 50 pàgines en menys de quinze dies des de la finalització de les vistes del judici». «A això s'afegeix la manifesta hostilitat i fins i tot falta de respecte amb la qual el Tribunal ha tractat a la representació lletrada d'APLACA», ha asseverat.

«Pensem que la societat en general i la població afectada en particular es mereix un esforç més gran per part del sistema judicial, i continuem estudiant els detalls de la sentència en vista d'un possible recurs», ha conclòs.