Una marxa de tractors protesta per «l'escalada històrica de costos» en l'agricultura

Hi han participat unes 2.000 persones, segons les organitzacions agràries convocants

per NLV

Societat

Una marxa de tractors protesta per «l'escalada històrica de costos» en l'agricultura
Una marxa de tractors protesta per «l'escalada històrica de costos» en l'agricultura

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Una marxa de persones i vehicles agrícoles ha circulat aquest divendres des de Favara (la Ribera Baixa) fins a Tavernes de la Valldigna per reivindicar solucions davant «l'escalada històrica de costos i la crisi de preus en origen» que pateixen els agricultors.

Les organitzacions agràries del País Valencià han convocat aquest acte i xifren en 2.000 el nombre de persones participants en aquesta protesta convocada per l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant-Joves Agricultors, la Unió de Llauradors i Ramaders, la Coordinadora Camperola del País Valencià (CCPP-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV).

Abans d'iniciar el recorregut, els agricultors han cremat taronges i caquis, i un ninot amb la imatge del director d'ENESA, José Miguel Pérez, al qual acusen de voler «carregar-se l'actual assegurança de cítrics». També han cremat «banderes de països tercers que exerceixen competència deslleial» a les produccions, «introdueixen plagues i no compleixen amb els estàndards europeus de producció».

A Tavernes de la Valldigna, després d'un recorregut d'uns nou quilòmetres, hi ha hagut un discurs a la plaça de l'Ajuntament d'aquesta localitat i s'han escampat caquis i taronges una altra vegada.

Les zones per on s'ha dut a terme la protesta van ser precisament les que va començar malament la campanya de la taronja Navelina, que posteriorment s'ha estés a la resta d'àrees citrícoles. Segons les associacions d'agricultors, la campanya arrossega «cotitzacions ruïnoses de fins a 0,15 euros per quilo que estan molt lluny de cobrir les despeses, a causa de l'entrada massiva d'importacions foranes i als abusos comercials de determinades cadenes de distribució».

Aquestes zones també concentren la producció més gran de caqui a Europa, un cultiu la rendibilitat del qual «està contra les cordes a causa de la falta de solucions per combatre les plagues i malalties», han advertit.

Així mateix, la marxa ha posat el focus també en «els danys en expansió que està ocasionant el "cotonet" de Sud-àfrica», amb pèrdues que xifren en uns 200 milions d'euros durant la present campanya. Afecta, sobretot, les clementines, principalment a la Plana Baixa i al Camp de Morvedre.

Pla de Reconversió

Les organitzacions convocants reclamen que s'engegue un pla de reconversió i reestructuració per als sectors agraris en crisis i alerten d'«una pujada sense precedents dels costos de producció en l'agricultura i la ramaderia», per la qual cosa demanen «mesures extraordinàries».

Segons han detallat, l'energia elèctrica «s'ha encarit un 270% i moltes entitats de reg es veuen abocades a renovar els seus contractes amb les comercialitzadores mitjançant increments inassumibles». El gasoil que usen els tractors i altres màquines agràries ha augmentat un 73%, així com els abonaments (+48%), l'aigua (+33%), els plàstics d'hivernacle (+46%) o les llavors (+20%). En l'apartat de la ramaderia, l'increment del 20% dels pinsos per a alimentació animal llastra la competitivitat de les explotacions.

Llei de Cadena Alimentària i PAC

«Mentre els aliments comencen a experimentar un encariment per als consumidors, al principi de la cadena alimentària els productors no tenen la capacitat de repercutir la històrica escalada de costos en els preus que perceben. Per això, a més de suports conjunturals, el sector agrari exigeix el compliment estricte i rigorós de la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària aprovada aquest dijous perquè servisca veritablement per evitar pràctiques comercials abusives i garantisca preus justos per als productors», han subratllat.

Així mateix, les organitzacions agràries reivindiquen una Política Agrícola Comuna (PAC) «més mediterrània» i activar mesures de gestió de crisi, quan la situació ho requerisca, cas del Fons de Crisi previst per la PAC o fons estatals. També una «profunda revisió» dels acords comercials de la Unió Europea amb països tercers, començant per l'actual revisió del tractat amb Sud-àfrica, a fi d'establir reciprocitat en les condicions de producció, més controls fitosanitaris i la declaració de «producte sensible» a aquells cultius la rendibilitat dels quals es veja perjudicada.

Assegurances agràries

Quant a les assegurances agràries reclamen un nou sistema estatal d'assegurances agràries adaptat a les necessitats dels agricultors i ramaders, i no als beneficis de les asseguradores, així com la implantació d'una assegurança de costos/ingressos agraris.

Unes altres de les peticions de les organitzacions agràries passa per una rebaixa «significativa» del mòdul de l'IRPF agrari, la revisió del Codi Penal per millorar la lluita contra els robatoris en el sector agrari, una Llei d'Emergència per danys de fauna salvatge i una anàlisi dels recursos hídrics i inversió en obres hidràuliques, al costat del manteniment dels cabals per a regadiu del transvasament Tajo-Segura.

Les organitzacions convocants no descarten nous actes de protesta durant les pròximes setmanes, així com la participació en una gran manifestació a Madrid d'agricultors, ramaders i ciutadans en defensa d'un medi rural sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic.