ERPV d'Alacant pregunta al govern espanyol pel monument franquista d'Aigua Amarga

L’Ajuntament d’Alacant ha incomplit el requeriment de la Conselleria de Participació i Qualitat Democràtica

per NLV

Política

ERPV d'Alacant pregunta al govern espanyol pel monument franquista d'Aigua Amarga
ERPV d'Alacant pregunta al govern espanyol pel monument franquista d'Aigua Amarga

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

A la platja d'Aigua Amarga d'Alacant, al sud del barranc de les Ovelles, s'alça un conjunt escultòric format per una gran figura humana i quatre columnes, un monument en homenatge als falangistes del Baix Segura que van intentar alliberar José Antonio Primo de Rivera, empresonat a Alacant.

La senadora del Grup Republicà Elisenda Pérez, a instàncies d’Esquerra Republicana del País Valencià d’Alacant, ha demanat al govern espanyol que es pronuncie sobre aquesta obra franquista. Pérez va visitar la comarca  de l’Alacantí el passat 12 de novembre i va comprovar in situ l’existència d'importants monuments de la dictadura, com ara aquest de Miguel López i Daniel Bañuls a Aigua Amarga.

L’escrit presentat fa referència a la Llei de Memòria Històrica espanyola que en el seu article 15 imposa a les administracions públiques el deure d’«adoptar les mesures oportunes perquè es procedisca a la retirada d’aquells monuments commemoratius que suposen una exaltació de la Guerra Civil» i que, clarament, s’incompleix en aquest cas.

També fa referència a l’incompliment per part de l’Ajuntament d’Alacant del requeriment per part de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana als ajuntaments del País Valencià a enviar un cens amb tots els vestigis franquistes, requeriment que el consistori no ha dut a terme.

El president d’ERPV a Alacant, Mikel Forcada, es mostra indignat amb aquesta situació: «No podem acceptar que l’ajuntament d’un dels municipis més massacrats pel bàndol franquista en guerra, i més represaliats durant el franquisme es negue a censar i eliminar els vestigis franquistes de la ciutat.»

Ara el govern espanyol haurà de respondre si està al cas de l’existència del conjunt escultòric d’Aigua Amarga, si sap per què no està al registre de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i si pensa instar l’Ajuntament que complisca amb la llei.