Les oficines Orienta de la Generalitat reforcen l'atenció psicològica

La Conselleria d'Igualtat amplia la cobertura als municipis de més de 50.000 habitants 

per NLV

Societat, Política

Les oficines Orienta de la Generalitat reforcen l'atenció psicològica
Les oficines Orienta de la Generalitat reforcen l'atenció psicològica

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Les oficines Orienta de la Generalitat per a l'assessorament i suport a persones LGTBI+, els seus familiars i persones properes duplicaran el personal destinat a l'atenció psicològica d'aquest col·lectiu, que és el servei que té «més demanda» entre els que ofereixen aquests espais.

És una de les novetats del nou acord d'acció concertada de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que serà aplicable fins al 2024, amb una plantilla de 31 professionals, enfront dels 19 que hi havia fins ara.

La vicepresidenta i consellera, Mónica Oltra, ha assenyalat que aquestes oficines, en funcionament des del 2019, responen a la llei de la Generalitat d'igualtat de les persones LGTBI, en la qual «s'assumia el compromís de garantir un servei públic d'informació, orientació i assessorament, incloent-hi el psicològic, legal, administratiu i social».

De les 5.486 atencions dutes a terme entre gener i setembre d'enguany, 2.291 corresponen al servei d'assessorament psicològic, la qual cosa el converteix en el servei més demandat, amb el 58,24% de les actuacions que s'hi han fet aquests mesos.

Oltra ha ressaltat que en «moltes ocasions» aquestes persones s'acosten a Orienta en cerca d'una ajuda professional en aquells aspectes psicològics o emocionals que dificulten el seu desenvolupament personal i vital, en relació amb la realitat LGTBI+.

Així mateix, la xarxa també ha creat grups d'ajuda mútua, gestionada i supervisada per equip de professionals de la psicologia, per atendre necessitats més específiques com ara la de les persones trans, les persones LGTBI+ pertanyents al col·lectiu migrant, o familiars de persones LGTBI+.

Ampliació de la cobertura

La vicepresidenta ha anunciat que s'ampliarà la cobertura que donen aquestes oficines a les poblacions de més de 50.000 habitants, amb acords amb els ajuntaments responsables per oferir una atenció itinerant, tant de manera presencial com per mitjans telemàtics i electrònics. El servei d'Orienta també treballarà protocols de coordinació i derivació amb les entitats locals que reben finançament per a programes LGTBI+ a través dels contractes-programes.

«L'atenció a la diversitat també ha de ser present en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials», ha defensat Oltra, qui ha afirmat que la Conselleria treballa per «millorar l'atenció a les persones LGTBI+ des de la proximitat».

Espai de la memòria LGTBI+

D'altra banda, la vicepresidenta ha assenyalat que un altre dels serveis que s'engegarà és la creació de «L'Espai de la Memòria LGTBI+», amb el qual es pretén «promoure i afavorir el coneixement, l'estudi i la investigació sobre la història del col·lectiu LGTBI+ mitjançant informació bibliogràfica i documental».

Oltra ha remarcat la importància de comptar amb espais com aquest per «reivindicar la memòria i la història» del col·lectiu LGTBI+ i ha afegit que «és encara més necessari en un moment com l'actual, en el qual alguns desitgen tapar aquesta diversitat».

«L'Espai de la Memòria LGTBI+» facilitarà el lliure accés als fons documentals, oferirà atenció especialitzada i farà accions de divulgació històrica, mediació, activitats socioeducatives i foment de l'activitat investigadora relacionada amb la recuperació de la memòria LGTBI+.