La Generalitat vol que la banda ampla arribe a totes les zones rurals del País Valencià

Innovació aposta per millorar la connectivitat de la població per reduir la bretxa digital en aquestes àrees

per NLV

Territori, Política

La Generalitat vol que la banda ampla arribe a totes les zones rurals del País Valencià
La Generalitat vol que la banda ampla arribe a totes les zones rurals del País Valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Generalitat vol engegar mesures perquè els operadors de telecomunicacions despleguen xarxes de banda ampla a les zones rurals del País Valencià, ja que, encara que existeix una connectivitat superior a la mitjana de l'Estat en termes de població, la situació és molt diferent en aquestes àrees, sobretot de les comarques de l'interior, respecte als municipis costaners de més de 5.000 habitants.

Això és pel fet que l'accés a les xarxes de banda ampla no constitueix un servei públic, sinó que es presta en règim de lliure competència pels operadors de telecomunicacions i, per tant, les inversions es concentren a les zones en les quals els operadors poden obtindre més rendibilitat, caracteritzades per una alta demanda i una elevada concentració d'usuaris potencials. 

L'actuació de les administracions per democratitzar i estendre l'ús de la banda ampla per tot el territori està restringida al marc jurídic establit per la legislació europea sobre ajudes d'Estat i la corresponent legislació nacional. La normativa tan sols permet la intervenció pública en aquelles zones en les quals no existisca infraestructura de banda ampla, les anomenades zones blanques. 

En aquest sentit, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General per a l'Avanç de la Societat Digital, juntament amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, han posat a la disposició de  la ciutadania el Portal de Banda Ampla del País Valencià.

Les zones blanques

Aquest web pretén ser l'eina fonamental de difusió i intercanvi d'informació entre els tres actors bàsics en el terreny de la connectivitat, com són els operadors de telecomunicacions, les entitats locals i les persones usuàries. D'aquesta manera es canalitza a través d'una sola plataforma la informació sobre la situació actual i l'evolució de la connectivitat de banda ampla al País Valencià, i s'ofereix informació rellevant sobre la normativa, ajudes públiques i procediments de tramitació de permisos. 

A més, des del portal es pot accedir a un mapa interactiu en el qual es pot consultar la cobertura per municipis, així com la distribució de les anomenades zones blanques en tot el territori valencià. 

La llista de zones blanques, elaborat anualment per la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructura Digitals, reuneix les àrees del territori que per la falta de connectivitat (menys de 30 Mbps) són susceptibles de rebre ajudes públiques per al desplegament d'infraestructura de banda ampla. També s'hi pot posar en coneixement de l'Administració l'existència d'altres zones sense cobertura de banda ampla que no apareixen en la llista a través del corresponent formulari. 

Aqueix mateix formulari està disponible perquè la ciutadania puga dirigir a la Generalitat Valenciana consultes o altres qüestions relatives als serveis de banda ampla al seu municipi. 

Reduir la bretxa digital

La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, ha incidit en l'obstinació de la Generalitat per «desenvolupar un pla de banda ampla que assegure la vertebració de tot el territori valencià i una adequada connectivitat, amb especial atenció a les zones industrials i aquelles zones amb alt risc de despoblament». 

En concret, Pascual ha assegurat que «disposar d'unes bones infraestructures de comunicacions és fonamental perquè les empreses puguen desenvolupar-se i escometre la seua transformació digital, a més de contribuir a reduir la bretxa digital en els municipis de l'interior» del País Valencià. 

Per la seua banda, Vicent Soler ha remarcat la importància de garantir a tota la ciutadania l'accés i la connectivitat de banda ampla, ja que «fomenta l'ocupació i la productivitat, contribueix al creixement i desenvolupament econòmic de qualsevol regió i incrementa el nivell de benestar social dels seus ciutadans». 

Tots dos consellers han recordat a més que el desenvolupament del portal de banda ampla va ser un dels compromisos compartits que van portar al seminari d'Estiu de Benassal el passat estiu per impulsar el desenvolupament de les eines necessàries per frenar la bretxa digital a les zones rurals.