Dénia se suma al pla de protecció de la posidònia impulsat per la Conselleria de Transició Ecològica

L'objectiu és assegurar l'equilibri ambiental, social i turístic del municipi

per NLV

Territori, Política

Dénia se suma al pla de protecció de la posidònia impulsat per la Conselleria de Transició Ecològica
Dénia se suma al pla de protecció de la posidònia impulsat per la Conselleria de Transició Ecològica

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Ajuntament de Dénia ha arribat a un acord amb la Conselleria de Transició Ecològica per engegar mesures conjuntes destinades a la protecció i conservació de les praderies marines de posidònia, que és l'objectiu del decret impulsat per aquest departament. D'aquesta manera, pretenen assegurar el necessari equilibri ambiental, social i turístic, imprescindible en aquells municipis on s'uneixen la posidònia i una gran pressió turística.

La consellera Mireia Mollà es va reunir aquest divendres amb l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, per definir la cooperació que duran a terme en aquest sentit. «Volem que aquells municipis com Dénia que ja compten amb una sensibilitat i unes accions concretes siguen els màxims col·laboradors per tal d'augmentar el potencial de les administracions implicades en la protecció de la posidònia», va afirmar la consellera. 

En paral·lel a l'entrada en vigor del decret de protecció de la posidònia, previst per a l'any vinent, Mollà ha assenyalat que la Generalitat disposarà de la primera línia de pressupostos per a la protecció d'aquesta planta aquàtica, una fanerògama endèmica de la Mediterrània amb una gran capacitat de captura de CO₂ i alliberament d'oxigen. 

«La protecció marina necessita polítiques actives destinades a esmenar les accions del passat, assumir les responsabilitats conjuntes i obrir una font d'oportunitats», va asseverar la consellera en referència a la pèrdua de l'1% anual de posidònia.

Finalment, va indicar que en cas d'haver de retirar posidònia morta, aquesta s'incorporarà en un altre lloc perquè ajuda a previndre l'erosió del litoral i no cal desfer-se'n com si fora un residu. 

Per la seua banda, Grimalt va assenyalar que cal continuar treballant per arribar a la màxima protecció i conservació de les praderies de posidònia i va expressar la seua satisfacció per aquesta línia de treball que mira al futur.

Servei de vigilància marítima

La consellera va remarcar la necessitat de col·laboració dels ajuntaments en què es prestarà el servei de vigilància marina (una iniciativa impulsada i finançada per la Generalitat), com ara Dénia, on s'iniciarà el pròxim estiu, atés que es considera «municipi prioritari d'actuació». Aquest servei informarà i conscienciarà la ciutadania i el personal de les empreses nàutiques. 

Així, va anunciar la convocatòria de reunions amb el sector nàutic a principis de l'any que ve per incidir en aquest àmbit i la celebració d'unes jornades a la primavera, amb caràcter transversal, sobre l'educació ambiental, la conscienciació, la ciència (cartografia) i les accions concretes de protecció d'aquests boscos marins. A més, es buscarà l'aliança amb les empreses que podran sumar-se, com a entitats col·laboradores, a aquestes iniciatives de preservació de la vegetació de la Mediterrània.