«Ens han fet fora d’un pub perquè he demanat en valencià»: un altre cas de discriminació lingüística a València

Gal·la Martí, del Canal Malaia, ha explicat a Twitter que no l'han atesa per adreçar-se a un cambrer en la nostra llengua

per NLV

Llengua

Gal·la Martí, del Canal Malaia
Gal·la Martí, del Canal Malaia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

«Ens han fet fora d’un pub perquè he demanat en valencià si tenien una taula. Discriminació lingüística en tota regla». Així, amb aquesta piulada a Twitter, ha denunciat la creadora de contingut valenciana Gal·la Martí, una de les protagonistes del Canal Malaia, que no l'hagen atesa en un pub de València aquest dissabte a la nit per haver-se adreçat a un cambrer en valencià.

La jove ha explicat que ella i tres amigues van sopar a la zona d'Aragó i després van anar a un pub on ella va preguntar si tenien taula per a quatre persones. Llavors el treballador li va amollar «per què em parles en valencià?» i Gal·la li va contestar «perquè estem a València». Resposta del cambrer: «Doncs no hi ha taula». 

Gal·la Martí ha assenyalat a continuació: «En cap moment quan he d’adreçar-me a qualsevol persona en un lloc de llengua catalana (PPCC) em plantege en quina llengua he de fer-ho, sempre ho faig en valencià i encara que m’he tragat moltes cares de gos fent vore que no m’entenien, mai m’han tirat de manera tan descarada d’un lloc. Literalment, no ens han donat taula per parlar la nostra llengua, fort».

També ha recalcat que «el problema és que s’ha normalitzat un autoodi cap a la llengua inadmissible» i que «estan matant la llengua, ens estan matant a nosaltres, no podem permetre estes situacions, s’han de denunciar, s’han de fer públiques perquè la gent veja quina és la realitat lingüística de merda que tenim ara mateix».

«Molt decebuda i amb ganes de cremar-ho tot, eixir al carrer i cridar als 4 vents que la llengua està morint i que si no actuem ara mateix, ja no podrem fer res», ha reblat Gal·la.

A més, ha compartit una captura d'una conversa a Instagram amb el compte del local, que contesta a Martí: «Quina llàstima que els teus pares no t'hagen educat bé».

Cal recordar que el fet ha coincidit amb el Dia dels Drets Lingüístics i que divendres passat entitats cíviques i sindicats en defensa del valencià van presentar a les Corts un informe anual que recull més de cent denúncies de vulneracions en aquest àmbit registrades enguany, enfront de les 14 que es van notificar el 2020 -marcat per la pandèmia-, un augment del 629%. Les organitzacions també van reclamar al Consell una Llei d'Igualtat Lingüística que «empare el dret dels valencianoparlants a expressar-se en valencià».